Spojené státy si vybírají podíl za pomoc Citigroup – prodávají její akcie

Washington - Americké ministerstvo financí chce zpátky své finance, a hodlá proto prodat první část státního podílu Citigroup. Tímto krokem tak stát upouští od podpory velkých bank z dob finanční krize. Celkem ministerstvo prodá kolem 1,5 miliardy akcií banky, tedy zhruba pětinu ze 7,7 miliardy kmenových akcií, které získal podíl jako kompenzaci za výraznou podporu bance za finanční krize na konci roku 2008. Ministerstvo bude podíl prodávat ve spolupráci s bankou Morgan Stanley podle předem dohodnutého plánu.

Zatím však není známo, kdy přesně ministerstvo prodej spustí a jak dlouho potrvá. V jiné zprávě pro Komisi pro cenné papíry (SEC) Citigroup oznámila, že bude o počtu prodaných akcií informovat ve čtvrtletních zprávách. Ministerstvo v současnosti vlastní 27 procent společnosti.

Prvotní prodej má Morgan Stanley zorganizovat podle určitých parametrů. Ministerstvo také předpokládá, že Morgan Stanley dostane i svolení zorganizovat později prodej dalších akcií bankovního gigantu. Prodej akcií Citigroup by mohl státu vynést slušný zisk. Zatímco vláda kmenové akcie banky kupovala v létě minulého roku po 3,25 dolaru, dnes dopoledne se emise obchodovala za 4,71.

Státní peníze z krizové pomoci zatím ministerstvu jiné velké banky vrátily. K této akci přistoupili Bank of America, JPMorgan Chase a Wells Fargo.