Největší právní bitva v dějinách bankovnictví dnes pokračuje

Washington - Šéf americké investiční banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein a její makléř Fabrice Tourre se dnes budou před vyšetřovacím podvýborem Senátu zpovídat z obvinění, že banka podváděla investory. Úmyslně měla uvádět nepravdivé údaje při tvorbě a prodeji obligací, které stály na počátku finanční krize. Goldman Sachs obvinění odmítá. Navíc na přední americkou banku a její nejvyšší manažery začali akcionáři podávat žaloby, přičemž v pondělí se objevila první žaloba, která požaduje hromadný status. Spor otevřela americká Komise pro cenné papíry a mluví se o největší právní bitvě v dějinách bankovnictví.

Banka měla podle obžaloby určovat cenu obligací CDO za pomoci jednoho ze svých významných klientů - hedgeového fondu, v jehož čele stojí miliardář John Paulson. Obligace pak nabízela dalším klientům. Ovšem Paulsonův fond zároveň obchodoval proti nim, sázel tudíž na pokles kurzu těchto cenných papírů a podle obžaloby tím jejich pád ještě urychlil. Klientům tak měla vzniknout škoda za víc než miliardu dolarů.

Komise teď bude chtít na bance vymoci zisky z těchto obchodů. „Ve srovnání se ziskem Goldman Sachs, který za celý rok může dosáhnout 13 až 14 miliard dolarů, je tato částka relativně nízká, rozhodně není likvidační, spíše jde o reputaci,“ uvedl ekonom společnosti Patria David Marek.

Goldman Sachs se ale nebrání obvinění jen ve Spojených státech. Transakce banky začala prověřovat i Velká Británie. „Úřad pro finanční služby se po předběžném zkoumání rozhodl zahájit vyšetřování transakcí v bance Goldman Sachs International ve vztahu s obviněním, které vznesla americká komise pro cenné papíry,“ píše se v prohlášení britského úřadu.

Na Goldman už podávají žaloby i akcionáři

Dva akcionáři podali na konci minulého týdne u nejvyššího soudu státu New York na manažery banky žalobu za porušení povinností při správě svěřeného majetku, protože nechali banku vstupovat do rizikových transakcí. Pondělní žaloba skupiny akcionářů podaná u federálního soudu na Manhattanu obviňuje banku ze zavádějících informací o kritické transakci a požaduje nespecifikované odškodné. Akcie Goldman Sachs klesly v pondělí o více než tři procenta.

Podle americké televize CNBS ale tvrdý postup komise pro cenné papíry může souviset s reformou Wall Streetu, kterou prosazuje prezident Obama. Tu mu ale v noci na dnešek v Senátu zablokovali republikáni.