Ryanair přestane na podzim létat z Prahy, viní ruzyňské poplatky

Praha - Irské aerolinie Ryanair zastaví od zimního letového řádu spojení s Prahou. Evropská nízkonákladová jednička uvedla jako důvod taxy ruzyňského letiště, které firma považuje za příliš vysoké. „Jednání s letištěm nedopadla úspěšně a bude to mít dopady na naše působení v Praze,“ uvedla zástupkyně firmy Henrike Schmidtová. Žádná konkrétní čísla ohledně poplatků však s odvoláním na obchodní tajemství firmy neuvedla. Stahování společnosti začne už v červenci, kdy budou zrušeny dvě linky ze čtyř. V letovém řádu do podzimu zůstane pouze Dublin a Stockholm, zruší se linky do Birminghamu a na letiště Hahn u Frankfurtu nad Mohanem.

Irové podle Schmidtové nabídli pražskému letišti rozšíření sítě na 33 linek z Prahy za podmínky, že se výrazně sníží letové poplatky. Vedení letiště však vidina nárůstu odbavených cestujících nezviklala. Už loni se přitom muselo Letiště Praha vyrovnat s propadem provozu po krachu slovenské nízkonákladové společnosti Sky Europe.

„Naše cenová politika a cenové podmínky jsou nastaveny pro všechny letecké společnosti stejně. To znamená, že nezáleží na tom, jestli je to velká společnost s 50procentním podílem na našem provozu, nebo jestli je to společnost malá, jako je Ryanair, která dosahuje pouze kolem 2 procent,“ podotkla mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

Ryanair přestne létat z Prahy (zdroj: ČT24)

Ryanair zůstává v Brně, možná půjde do Vodochod

Ryanair ročně přepraví na pražských linkách 240 000 pasažérů. Aerolinie létají v České republice i do Brna, odkud odchod neplánují. Z Brna tak bude možné i nadále létat stroji Ryanair do Londýna.

A spekuluje se také o tom, že by Ryanair mohl přesedlat z Ruzyně do Vodochod, vrátil by se tak do Prahy. „Vedeme jednání s nízkonákladovými letišti v regionu střední Evropy, ale v tuto chvíli nechci být konkrétní,“ uvedla Schmidtová.

Ryanair v Praze příliš neexpandoval, už loni skončil s linkou do East Midlands. Podle Schmidtové pro něj nebude odchod z Prahy znamenat vážný problém. Firma se bude soustředit na letiště, kde neplatí vysoké poplatky. Jedním z nich by mohly být Kanárské ostrovy, tam za odbavení letu neplatí nic.

Nástup do letadla
Zdroj: ČT24