Rusko a Norsko se dohodly, jak si rozdělí arktickou ropu

Oslo – Rusko a Norsko se dohodly na vymezení společné hranice v Barentsově moři. Desítky let trvající spor, který bránil těžbě ze zdejších ložisek ropy a zemního plynu, tak spěje ke konci. Smlouva by měla být podepsána ještě letos. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv po návštěvě Norska prohlásil, že obě země budou víc spolupracovat v energetické oblasti.

„Toto řešení je víc než jen hraniční čára v oceánu. Jde o rozvoj vztahů dobrého sousedství,“ prohlásil po schůzce s Medvěděvem norský premiér Jens Stoltenberg. Naznačil, že očekává podpis definitivní dohody s Ruskem ještě během letošního roku. „Čím déle spor trval, tím více stoupalo napětí,“ řekl k vyřešení sporu Medvěděv.

Také norský ministr ropného průmyslu a energetiky Terje Riis-Johansen dohodu ocenil jako zlomovou. „Dohoda znamená, že můžeme určit části dané oblasti jako naše, zahájit průzkum pod mořským dnem a zmapovat tamní zdroje. Budeme moci předvídat své aktivity v oblasti, což jsme dosud nemohli,“ řekl. „To nás bude více spojovat, než rozdělovat, a vytvoří to můstek k naší spolupráci,“ dodal.

„Počítáme s dalším prohloubením strategického partnerství mezi Ruskem a Norskem v energetice,“ řekl ruský prezident již v pondělí před zástupci průmyslu a obchodu v norské metropoli Oslu. Před odjezdem z Moskvy ruskému tisku řekl, že dosáhnout dohody o hranici v Barentsově moři u nejsevernějšího výběžku Evropy je „naprosto možné“.