Rating Řecka a Portugalska letí k zemi

New York/Lisabon – Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) snížila hlavní ratingovou známku Portugalska, a to hned o dva stupně na stupeň A-minus. S&P má totiž vážné obavy, že bude Portugalsko schopné vypořádat se s vysokými dluhy. Nově S&P hodnotí taky ekonomiku Řecka, jehož úvěrový rating srazila na stupeň BB-plus. Nyní je tak ve spekulativním pásmu, což byla v zemích eurozóny dosud nevídaná věc. Výhled ratingu Řecka navíc zůstává negativní, což znamená, že agentura by v blízké době mohla sáhnout ještě k dalšímu snížení. Minulý týden snížila Řecku rating i konkurenční agentura Moody's, ta však hlavní známku nechala v investičním pásmu.

„Reagujeme na aktualizované hodnocení politických, ekonomických a rozpočtových problémů, jimž řecká vláda čelí,“ uvedli analytici. Prakticky stejné důvody citovali také v případě Portugalska. To podle S&P nemá dobré vyhlídky na růst ekonomiky, což bylo hlavním důvodem pro snížení ratingu, který však v případě Portugalska stále zůstává čtyři stupně nad potupným spekulativním pásmem.

„Je to nákaza od řecké krize, která se spirálovitě vymkla kontrole. Tím vznikají pochybnosti také o dalších zemích, které mají vysokou úroveň zadlužení ve vztahu k HDP,“ poznamenal analytik společnosti JVB Financial Group William Sullivan. „Je to, jako když se začnou ze stromu sypat kokosové ořechy,“ dodal.

Předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker krátce po snížení ratingu řekl, že Portugalsko se od Řecka liší. Ekonomická situace je podle něj odlišná a jen těžko lze prý čekat, že vývoj bude směřovat tím směrem, kde je teď Řecko. Krok ratingové agentury S&P ale Juncker nechtěl hodnotit a komentář na toto téma odmítl.

Kurz eura, které je kvůli problémům Řecka už delší dobu pod značným tlakem, po zprávě o snížení ratingu Portugalska začal klesat ještě víc. K dolaru euro spadlo až na 1,3229 USD, později ztráty nepatrně korigovalo na 1,3258 USD. I tak to byl pokles asi o jedno procento.