Ceny letenek rostly kvůli sopce i o více než sto procent

Praha – Letecké společnosti v posledních dnech zažívaly přetlak zájemců o osobní leteckou přepravu. Důvodem byla větší akumulace cestujících v důsledku několikadenního zastavení leteckého provozu kvůli sopečnému prachu. Převis poptávky z předchozích dní však může i ještě dnes zvedat cenu letecké přepravy. Největší zájem je o letenky do Paříže, Španělska či Itálie. Zároveň ale klesá oproti loňskému roku až o polovinu zájem o rezervace letenek na léto.

„Přetlak se postupně snižuje, ale vzhledem k vytíženosti letadel na 80 procent, tak kapacita, kterou lze využít a pomalu přepravit uvízlé cestující, znamená zhruba 20 procent té kapacity,“ prohlásil Robert Dvornický, ředitel společnosti Condor. Jeden den zastaveného provozu pak znamená to čtyři dny dávat do pořádku. Problémem i nyní zůstávají dálkové destinace a trasy na Island.

Společnosti reagují na převis poptávky zvyšování cen. „Stalo se, že některé letenky pro ty, co chtěli letět okamžitě, byly dražší někdy i více než o 100 procent,“ konstatoval Dvornický. Někteří klienti měli letenku v první třídě, a přesto se nedostali do letadla. Podle mluvčí ČSA Hany Hejskové se nyní najdou spoje o něco dražší než za normální situace, ale i levnější.

Rozhovor s Hanou Hejskovou a Robertem Dvornickým (zdroj: ČT24)

Využívání kritické situace ke zbytečnému navýšení cen mluvčí odmítá. „Používáme ohledně určování cen automatický program, který reaguje na aktuální situaci. Není to tak, že si řekneme, že lidé jsou v nouzi, dáme 300 procent na letenku,“ řekla Hejsková.

Cestující zaplatili za letenky velké částky
Zdroj: ČT24