Politici mají lék na nezaměstnanost

Praha – Lékem na tuzemskou nezaměstnanost by mohlo být větší rozšíření alternativních pracovních míst, například práce na částečný úvazek nebo z domova, či výraznější podpora podnikatelů. Pomohla by ovšem i úprava podmínek pro příjem podpory v nezaměstnanosti. Vyplývá to z programů politických stran kandidujících ve volbách do Poslanecké sněmovny.

Například Občanská demokratická strana má ve svém programu vedle podpory alternativních pracovních úvazků dalších třináct bodů zaměřených na zvýšení zaměstnanosti. Větší možnosti v oblasti zkrácených úvazků pro matky nebo otce s dětmi si přeje i sociální demokracie. Na částečné pracovní úvazky by se v případě úspěchu ve volbách zaměřily také Věci veřejné, Strana zelených či KDU-ČSL.

Politici nezapomínají ani na podniky

Velké zastání má mezi politickými stranami pomoc podnikatelům a podnikům, které se kvůli nedostatku zakázek nebo nespláceným fakturám ocitly v krizi. Pohybuje se od podpory vzdělávacích kurzů pro zaměstnance, což navrhuje ODS či KDU-ČSL, přes podporu vybraných odvětví.

ODS rovněž navrhuje zavedení pružnějších kont pracovní doby, podporu pro nezaměstnané, kteří začnou podnikat, nebo jednoroční daňové prázdniny pro řemeslné živnosti a drobné služby, pokud podnikatelé v tomto oboru vytvoří alespoň jedno pracovní místo. Zelení navrhují snížit zdanění práce za cenu postupného mírného zvýšení sazeb DPH či nápomocná opatření energetice, zateplování domů či recyklaci odpadových materiálů.

Strany chtějí upravit i podmínky pro nezaměstnané

Velká část politických stran chce jít také cestou úprav podmínek pro nezaměstnané. Podle TOP 09 by podporu v nezaměstnanosti ve stávající výši a délce neměl dostávat ten, kdo podá sám výpověď, ukončí pracovní poměr dohodou nebo je propuštěn pro porušení kázně. Podobně by nezaměstnaným podmínky změnily i Věci veřejné. KSČM navrhuje podpořit rozvoj zaměstnanosti ve veřejných službách, prověřit politiku státních pobídek do soukromých investic a zaměřit je především na tvorbu pracovních míst.