Developer ECM loni snížil ztrátu na 1,6 miliardy Kč, tržby rostly

Praha – Developerská společnost ECM Real Estate Investments v roce 2009 snížila ztrátu na 62,3 milionu eur (zhruba 1,6 miliardy korun) ze ztráty 92,1 milionu eur (asi 2,4 miliardy korun) v roce 2008. Jde o velké zklamání. Experti očekávali, že na tom bude společnost lépe. Společnost výsledek oznámila až po uzavření Pražské burzy, proto se lze čekat, že zítřek na burze zahájí poklesem. Mezi největší projekty ECM patří soubor kancelářských budov v Praze na Pankráci.

Firmy obchodované na burze musejí výsledky publikovat každé čtvrtletí

Firmu založil v roce 1991 její současný šéf a většinový majitel Milan Janků. Společnost s akciemi na pražské burze v současnosti kontroluje prostřednictvím společnosti ECM Group. Společně se skupinou PPF vytváří Janků realitní PPF ECM Holding, ECM REI ale součástí společného podniku není.

Výsledky za rok 2009 oznámily také další dvě developerské firmy s akciemi na pražské burze. Skupina Orco v roce 2009 snížila ztrátu na 250 milionu eur, což je zhruba 6,4 miliardy korun. V roce 2008 měla společnost ztrátu 390,56 milionu eur (podle tehdejšího kurzu 10,4 miliardy korun). 

Společnosti s akciemi na hlavním burzovním trhu musí podle jeho pravidel zveřejňovat výsledky za každé čtvrtletí. Mnohé firmy stojící mimo burzu často výsledky oficiálně neoznamují, nebo je ve Sbírce listin zveřejňují až se značným zpožděním.