E.ON vs. PPL v Americe: Největší energetický obchod za poslední dva roky

New York - Obchodem za 6,7 miliardy dolarů (zhruba 130 miliard korun) se německá energetická skupina E.ON dohodla na prodeji svých elektrárenských podniků v americkém státě Kentucky společnosti PPL. Středeční oznámení znamená největší transakci v sektoru energetických síťových služeb za posledních dva a půl roku. Plán počítá s tím, že PPL přebere dva největší energetické podniky v Kentucky - Louisville Gas & Electric a Kentucky Utilities.

Podniky obsluhují celkem 1,2 milionu zákazníků a k dispozici mají v produkci elektřiny výkon 7600 megawattů. PPL bude po převzetí kontrolovat kapacitu asi 20 000 MW a obsluhovat téměř pět milionů zákazníků v USA a Británii.

Pro E.ON, tedy největší energetickou skupinu světa z hlediska tržeb, je prodej kentucké divize součástí plánu odprodejů, jehož cílem je snížit zadluženost vzniklou sérií akvizic ve světě. Do konce roku chce E.ON prodat aktiva za více než deset miliard eur. Dluh skupiny vzrostl za tři roky do konce roku 2009 z 18 miliard na 45 miliard eur (zhruba 1,15 bilionu korun).

V příslušném odvětví se tak jedná o celosvětově největší transakci od října 2007, kdy americkou energetiku TXU převzala skupina investorů v čele s firmou Kohlberg Kravis Roberts a společností Texas Pacific Group. V americké elektroenergetice se v poslední době uskutečnilo více podobných menších transakcí, například převzetí FirstEnergy Corp z Ohia za 4,4 miliardy dolarů pensylvánskou Allegheny Energy. Státní i federální regulační úřady přitom tyto transakce vzhledem k jejich citlivosti pozorně prověřují.