Pozor na TOTO Rumcajs salát, obsahuje listerie

Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala výrobu lahůdek ve firmě TOTO z České Skalice. V jednom z výrobků, konkrétně salátu Rumcajs (balení 140 gramů), odhalily laboratorní testy přítomnost bakterie Listeria monocytogenes. Celkově bylo vyrobeno 30 kilogramů tohoto salátu s dobou použitelnosti do 2. 5. 2010. Inspekce firmě nařídila okamžité stažení tohoto výrobku od všech odběratelů, vzhledem k datu použitelnosti jej však spotřebitelé mohou mít ještě doma. V takovém případě inspekce doporučuje výrobek nekonzumovat.

Firma TOTO – výroba lahůdek s.r.o musí nyní na základě opatření uložených inspekcí provést celkovou sanitaci provozovny a kontrolní stěry pracovních ploch a zařízení. Současně byla z preventivních důvodů pozastavena distribuce ostatních lahůdkářských výrobků na skladě firmy, které byly vyrobeny ještě před uložením zákazu výroby.

Inspekce uvolní zákaz výroby a povolí další distribuci pozastavených výrobků, teprve až firma předloží vyhovující laboratorní rozbory kontrolních stěrů a výrobků.

Zdraví lidé by měli listerii odolat

Bakterie Listeria monocytogenes se běžně vyskytuje v půdě, prachu, povrchových vodách nebo na rostlinách. Přítomnost této bakterie v jídle ještě neznamená akutní nebezpečí, zdraví lidé jí odolají. Onemocnění se většinou vyskytuje u těhotných žen, novorozenců, seniorů a lidí s oslabenou imunitou.

Onemocnění způsobené touto bakterií má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V minulých letech onemocněly kvůli listerii v Česku řádově desítky lidí.

Listeria monocytogenes
Zdroj: ČT24/www.foodylife.com
Vydáno pod