Nástup do letadla s tekutinami bude možný v roce 2013

Brusel - Podle Evropské komise skončí současná omezení množství tekutin, jaké si mohou brát lidé na paluby letadel, v unii nejpozději v dubnu 2013. Navíc dnes vstupuje v platnost nová a zjednodušená verze pravidel. Ta obsahuje i nejzazší možný termín, kdy by omezení u tekutin měla padnout. Přechodné období do dubna 2013 je nicméně nutné podle EK kvůli tomu, aby si letiště mohla pořídit potřebné přístroje pro kontroly tekutin v zavazadlech.

Změny by podle eurokomisaře pro dopravu Siima Kallase měly co možná nejvíce zjednodušit lidem cestování. Podle nových pravidel by mělo také odpadnout třeba zdvojování bezpečnostních kontrol, které na některých letištích existovalo. Jde třeba o kontroly v zabezpečených částech letiště, do nichž se dostali už jen lidé, kteří už předtím prošli nějakou kontrolou. Nová pravidla současně zavádějí minimální standardy pro bezpečnostní školení pracovníků letištních kontrol, upravují procedury týkající se dopravců převážejících náklady a podobně.

Společná unijní bezpečnostní pravidla byla zavedena v roce 2002 jako reakce na teroristické útoky 11. září 2001 ve Spojených státech. Postupně se upravovala, přičemž v roce 2006 začaly platit normy týkající se množství tekutin, které si mohou brát lidé na palubu. Stalo se tak poté, co se britským úřadům podařilo zabránit útokům na letadla do USA, při nichž útočníci chtěli vyhodit do vzduchu letouny pomocí tekutin, které vydávali za nápoje.

Co je povoleno přepravovat v příručním zavazadle?

  • Tekutiny, gely, pasty v uzavíratelném průhledném sáčku o objemu maximálně 1 litr (maximální objem tekutiny v jednom balení je 100 ml).
  • Věci potřebné ze zdravotních důvodů (léky, kojenecká strava po dobu cesty).
  • Nápoje, parfémy a ostatní tekutiny zakoupené v tranzitním prostoru letiště zabalené v zapečetěných taškách.
Nové snímky útoků z 11. září 2001
Zdroj: NYPD, ABC News, Det. Greg Semendinger/AP Photo