Průmyslníci žádají politiky: Ozdravte veřejné finance

Praha - Měsíc před volbami zveřejnil Svaz průmyslu a dopravy výzvu adresovanou politikům a vlastně i voličům. Tato organizace sdružující české podnikatele a průmyslníky požaduje například do dvou let radikálně ozdravit veřejné finance – schodek rozpočtu by měl být stlačen pod 3 procenta požadovaná pro případný vstup Česka do eurozóny. Místo zvyšování daní by měly být podle průmyslníků nasazeny úspory. Třetím bodem je potom boj s korupcí.

„Každý občan by mohl mít o 1300 měsíčně víc, kdyby stát nemusel splácet úroky ze státního dluhu,“ řekl Jaroslav Míl ze Svazu průmyslu. Podnikatelé navíc odmítají zvyšování daní. „Není nutno zvyšovat daně, to je hrubá mystifikace, stačí v této zemi přestat krást,“ prohlásil Míl.

Svaz průmyslu chce skutečný boj s korupcí, snížení počtu úředníků a celkově zlepšit konkurenceschopnost české ekonomiky. „Nám jde o to, aby se vláda zaměřila na firmy, které vytvářejí hodnoty, aby podpořila rozvoj technického školství a aby podpořila výzkum vývoj a inovace,“ podotkl Martin Jahn.

Průmyslníci radí politikům (zdroj: ČT24)

Svaz průmyslu také navrhuje zpružnit zákoník práce. Čeští podnikatelé jsou přitom skeptičtí ke stavu ekonomiky – to je výsledek ankety mezi 16 stovkami firem zastoupených ve Svazu průmyslu a dopravy. Skoro třetina z nich očekává, že skutečné hospodářské oživení se dostaví až ve 2. pololetí roku 2011.

Hospodářská komora se již sešla s ČSSD a ODS

Své názory v předvolebním čase zveřejňuje i další významné sdružení českého byznysu, kterou je Hospodářská komora. Ta dokonce pořádá kolečka rozhovorů s předními politiky. V březnu se komora takto sešla s ČSSD, v polovině dubna s předáky ODS. „Bavili jsme se o tom, jakým způsobem bude do budoucna možné diskutovat zákoník práce, o podpoře exportu a o dalších oblastech, jakými je dopravní infrastruktura,“ řekl Petr Kužel z Hospodářské komory.

Plány na uzdravení ekonomiky ohlašují i odbory. Před týdnem se dokonce v rámci tripartity shodly s podnikateli na 13 bodech, jak toho docílit - včetně auditu výdajů státního rozpočtu nebo investic do energetiky a dopravy.

  • Tři body autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1612/161159.jpg
  • Formuláře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1436/143531.jpg