Češi jsou finančně negramotní, exekuce na sebe potom nenechá čekat

Praha - Stále víc lidí špatně odhaduje svoje možnosti při splácení dluhů a dostává se do potíží. Počet exekucí se vloni zvýšil o osm procent. Letos se očekává, že jejich počet zůstane na stejné úrovni. To ale není nijak pozitivní. Například jen v lednu jejich počet přesáhl milion. Lidé postižení exekucí jsou v neustálém stresu a může se stát, že kvůli nesoustředěnosti udělají chyby v práci, způsobí škodu zaměstnavateli a nakonec o místo mohou i přijít. Následně nemají z čeho svoje dluhy splácet a kruh se uzavírá.

Exekuce se týkají především dvou skupin lidí. Jednou z nich jsou Češi, kteří mají středoškolské vzdělání a příjem v rozmezí 10 až 20 tisíc korun. Druhou skupinou jsou lidé, kteří se do problémů dostanou ne úplně vlastní vinou. Jde o ty, kteří náhle ztratí zaměstnání, rozvedou se nebo odcházejí nečekaně na mateřskou. Rodinný rozpočet se potom smrskne a oni mají problém splátkám dostát. 

Češi jsou finančně negramotní

V lednu exekuce sužovala milion Čechů (zdroj: ČT24)

Exekuce ale hrozí většině Čechů, kteří si neumějí spočítat, kolik je půjčka ve výsledku bude stát. Obecně je v ČR finanční gramotnost velmi nízká. Děti na středních školách už základní finanční vzdělání dostávají. Zlepšení se tak ale bude týkat až další generace. Starší generace se snaží vzdělávat jejich zaměstnavatelé. Zaměřují se právě na zaměstnance s nižšími příjmy, aby zabránili jejich předlužení.

Člověk stíhaný exekutorem totiž není jediný, na koho má toto stíhání dopad. Pro firmu jsou exekuce na jejich zaměstnavatelích velkou administrativní zátěží. Současná právní úprava totiž umožnila přesun administrativy ze soudů právě na firmy. Exekuci zaměstnanců pak musí řešit mzdová účetní. Ta zkoumá, kdy k prodlení či vzniku pohledávky došlo, a poté počítá u daného člověka za každý měsíc úrok a srážku ze mzdy. Někteří zaměstnanci přitom mají až 10 exekucí.

V Česku nicméně podle ředitelky Asociace drobných podniků a živnostníků Evy Svobodové existují i případy, kdy jeden člověk najednou řeší až 80 exekucí. Jde o extrém, běžnější je, že má jeden člověk 5 až 7 exekucí. To je ale podle Svobodové hranice. Pět exekucí se prý ještě v horizontu několika let splatit dá. Pokud jich má ale jeden člověk najednou více, dostane se do dluhové pasti. V poslední době asociace sleduje velmi znepokojivý trend, kdy dluží celá rodina.

Finanční gramotnost je zkrátka v Česku velmi nutné zvyšovat. Je totiž třeba exekucím předcházet, ne se vyrovnávat až s jejich následky.