OECD nám vystavilo vysvědčení

Praha – OECD (Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj) poslalo Česku ekonomické vysvědčení. Krizi podle něj země ustála, teď jsou ale potřeba reformy. Státní rozpočet by se měl dostat z červených čísel. A k úpravám musí dojít také ve financování penzí a zdravotnictví. Loňský pokles českého hrubého domácího produktu o více než čtyři procenta ekonomy z OECD nepřekvapil. Naopak – pozitivně hodnotí vládu, která se nesnažila rozhýbat hospodářství za každou cenu.

Citát OECD:

„Vláda v každém případě pochopila, že v tak otevřené ekonomice by nebylo efektivní snažit se pomoci fiskální politiky stimulovat agregátní poptávku.“

I tak ale dluhy Česka rychle narůstají. A podle zprávy by mělo být narovnání veřejných financí naší prioritou. OECD samotné přitom nedoporučuje jít cestou vyšších daní.

Reportáž Michala Keborta (zdroj: ČT24)

Analytik Raiffeisenbank Michal Brožka:

„Konsolidace veřejných financí skrz snižování výdajů je udržitelnější a efektivnější.“

Zpráva vybízí také k regulatorní reformě. V pojetí OECD to ale neznamená více regulace – Česko by jí mělo lépe sledovat a vyhodnocovat. „Co chybí, tak je vymáhání a tlak na instituce, aby tuto regulaci, která tu je, skutečně dodržovaly a neobcházely,“ upozorňuje šéfredaktor Investujeme.cz Petr Zámečník.

Report se věnuje také evergreenům spojeným se stárnutím populace. Česko má podle expertů nejvyšší čas začít něco dělat s financováním zdravotnictví a starobních důchodů. Současný systém by totiž už zanedlouho mohl rozpočet zatěžovat víc než aktuální propad světové ekonomiky.