ČSA se chtějí zbavit velkých letadel

Praha – České aerolinie začínají se zeštíhlováním své letecké flotily. Po personálním zeštíhlení čeká letos ztrátové České aerolinie i výrazná redukce letového parku. První na řadě jsou dvě dálková Airbus A 310. Téměř dvě desítky let staré stroje vrátí ČSA do konce června leasingové společnosti. Tím by ale zeštíhlování leteckého parku zdaleka nemuselo skončit.

První z obou letadel už stojí bílé před hangárem v Ruzyni. „Letadlo, které se vrací majiteli, je třeba připravit. Například zbavit log společnosti, pro kterou létalo. Takže Airbus 310 v tuto chvíli uvidíte zcela bílý,“ uvedla mluvčí ČSA Hana Hejsková. Druhý stroj by měl přijít o označení ČSA až koncem května.

Na prodej je teď údajně lepší doba než loni. Letecký trh se částečně začal vzpamatovávat, lze tedy předpokládat, že ČSA za ně dostanou lepší cenu. Již během loňského roku se společnost zbavila dvou boeingů.

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Tím by ale zeštíhlování leteckého parku nemuselo skončit. Podle MF Dnes by v ČSA mělo místo současných 49 strojů zůstat pouze 39. Počet letadel tak spadne na úroveň roku 2004, kdy začaly velké nákupy tehdejšího šéfa aerolinií Jaroslava Tvrdíka.

Vydáno pod