Spojené státy uzavřely tři portorické banky

Washington - Americké regulační úřady uzavřely na konci týdne tři relativně velké banky na Portoriku a prodaly jejich vklady jiným bankám. Operace si z pojistného fondu Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) vyžádá 5,3 miliardy dolarů (zhruba 100 miliard korun). Jinde ve Spojených státech zkrachovaly ještě čtyři menší banky a počet amerických bank uzavřených od počátku roku se vyšplhal již na 64, sdělila FDIC. FDIC převzala a následně zčásti prodala portorické banky EuroBancshares, R&G Financial Group a W Holding.

Problém slabých bank na Portoriku tížil FDIC již léta, protože bankovní sektor státu volně přidruženého k USA upadl do potíží po místním účetním skandálu z roku 2005. To agentuře ztížilo hledání dostatečně silných místních kupců. Většina potenciálních zájemců odjinud se totiž v posledních letech zdráhala investovat na ostrově, který se propadl do hospodářské recese již v roce 2006. Vklady W Holding v hodnotě 9,4 miliardy dolarů nakonec převzal největší portorický bankovní ústav Banco Popular. Její podíl na místním trhu vkladů tak vzrostl o čtyři procentní body na 31,4 procenta.

Vklady EuroBancshares převzala Oriental Bank and Trust. Vklady R&G získala Scotiabank de Puerto Rico, místní pobočka kanadské Scotiabank. FDIC prodala v letošním roce již tři zkrachovalé banky kanadským zájemcům. Tři uzavřené portorické banky se podílely na bankovních aktivech na ostrově asi 20 procenty a na vkladech zhruba čtvrtinou. Dalšími čtyřmi uzavřenými bankami jsou CF Bancorp ze státu Michigan, Champion Bank a BC National Banks z Missouri a Frontier Bank ze státu Washington.

Počet krachů bank by měl kulminovat v letošním roce

Vklady těchto bank FDIC prodala vesměs místním konkurentům a fond pojištění budou tyto bankroty celkem stát zhruba dvě miliardy dolarů. Americký bankovní sektor se po finanční krizi a hospodářské recesi potýká s velkým množstvím špatných úvěrů a podle FDIC by počet krachů měl kulminovat v letošním roce. Loni v USA zkrachovalo 140 bank, o rok dříve jen 25 a v roce 2007 pouze tři. FDIC předpokládá, že v letech 2009 až 2013 v souvislosti s krachy bank vyplatí z fondu pojištění vkladů zhruba 100 miliard dolarů.