Morales oslavil 1. máj po svém: Znárodněním elektroenergetiky

La Paz - Bolivijský prezident Evo Morales opět využil prvomájového svátku ke znárodnění, v němž si tentokrát podřídil většinu domácí elektroenergetiky. Do státních rukou vláda za pomoci ozbrojených složek převzala čtyři velké elektrárenské společnosti, z toho dvě v polovičním vlastnictví Francouzů a Britů. Krajně levicový prezident Morales již má pod kontrolou 80 procent domácí produkce elektřiny a dnes prohlásil, že chce převzetí kontroly nad tímto klíčovým ekonomickým sektorem zcela dokončit.

Výnos o znárodnění Morales podepsal v sídle jedné z převzatých firem ve středobolivijské provincii Cochabamba a dokument poté hlasitě přednesl jeho mluvčí Ivan Canelas. Dekretem se stát zmocňuje kontroly nad podíly, které soukromí investoři mají na největších bolivijských elektrárenských podnicích Corani, Guaracachi a Valle Hermoso.

Ty vznikly v 90. letech po privatizaci státního podniku ENDE a mají na bolivijském trhu elektřiny asi polovinu. Sídla zestátněných firem předtím obsadila policie a armáda. Corani byla do dnešního dne z 50 procent majetkem bolivijské pobočky francouzského koncernu GDF Suez, Guaracachi vlastnila z poloviny britská Rurelec a Valle Hermoso kontrolovala domácí soukromá firma Bolivian Generating Group. Druhé poloviny na těchto podnicích vlastnil stát.

Čtvrtou znárodněnou společností je ELFEC, kterou vlastnili zaměstnanci a bolivijští investoři. Zaměstnanci firmy po zprávách o chystaném zásahu obsadili v noci sídlo firmy ve snaze zabránit vládě v získání podniku. „Jsme zde, abychom znárodnili hydroelektrárenské závody, které dříve vlastnil stát, abychom naplnili novou ústavu bolivijského státu. Základní služby nemohou být soukromým podnikáním. Vracíme energii a světlo všem Bolivijcům,“ prohlásil Morales.

Prezident Bolívie úspěšně pokračuje ve svých prvomájových vlnách znárodňování

Morales uvedl, že vláda se snažila investory přesvědčit, aby své podíly prodali, avšak neuspěla. Dodal, že nyní je povinností státu investorům jejich majetky kompenzovat. Několik společností však již kvůli výši nabídnutých odškodnění za minulá zestátnění podalo žaloby. Morales znárodnil odvětví ropy a zemního plynu brzy poté, co se v roce 2006 dostal poprvé k moci. A udělal tak rovněž na prvomájový svátek.

Elektrárna
Zdroj: ČT24