Německá vláda dává Řecku k nohám 22 miliard eur

Berlín - Finanční pomoc zadluženému Řecku odstartovala německá vláda, která dnes schválila příslušný návrh zákona. Kabinet Angely Merkelové na mimořádném zasedání souhlasil s německým podílem na mezinárodních úvěrech Aténám ve výši 22,4 miliardy eur (572 miliard korun). Návrh zákona nyní poputuje do obou komor německého parlamentu a nakonec by jej měl podepsat německý prezident. Očekává se, že se tak stane tento týden.

Berlín plánuje jen pro letošní rok pomoci Řecku částkou 8,4 miliardy eur (téměř 215 miliard korun), kterou poskytne německá státní rozvojová banka KfW. Peníze tak nepůjdou ze spolkového rozpočtu. Německá vláda své rozhodnutí obhajuje tvrzením, že není v zájmu záchrany stability eura jiná možnost než platit za řecké chyby. Poučení z řecké krize vidí Merkelová ve zpřísnění regulace finančních trhů a vytvoření nezávislé evropské ratingové agentury.

Angela Merkelová, německá kancléřka

„Reakce v podobě tohoto návrhu zákona neznamená jen, že pomůžeme Řecku, ale že stabilizujeme euro jako celek.“

„Je to ambiciózní program, který obsahuje nesnadná záchranná opatření, na druhé straně ale usiluje o rozvoj efektivity řecké ekonomiky. Před třemi měsíci by bylo nemyslitelné, že by Řecko přijalo tak tvrdé podmínky.“

Politici naráží na odpor voličů k řecké pomoci

I přes souhlas vlády se nadále očekává horká debata. Opozice například žádá tvrdý boj proti spekulantům. Navíc se do politiky promítá opatrnost, jelikož se blíží zemské volby v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Westfálsko a drtivá většina voličů je podle průzkumů proti posílání peněz na řeckou pevninu i ostrovy. Někteří němečtí odpůrci pomoci Řecku ale už oznámili, že případný zákon napadnou u německého ústavního soudu.

V obou komorách parlamentu má přitom německá vládní koalice dostatek hlasů potřebných ke schválení této normy. Merkelová ale usiluje o podporu napříč politickým spektrem. Předseda nejsilnější opoziční strany sociální demokracie (SPD) Sigmar Gabriel dnes nechal otázku podpory tomuto zákonu otevřenou. Bude podle něj záležet na tom, zda se kabinet zaváže prosadit komplexní regulaci finančních trhů ještě letos.

Současná vláda hodlá přijatou normu v zákonodárném sboru prosadit ve zrychleném řízení. Pokud se opozice nepostaví proti, měl by ji Spolkový sněm, dolní parlamentní komora, schvalovat v pátek. Po následném souhlasu horní komory, Spolkové rady, by ji mohl prezident Horst Köhler dostat na stůl v sobotu. Ani z jeho strany se neočekávají žádné výhrady.

Dnešním rozhodnutím se německá vláda přihlásila k záchrannému plánu, na němž se v neděli dohodli ministři financí eurozóny. Plán počítá s půjčkami Řecku v celkové výši 110 miliard eur (zhruba 2,8 bilionu korun) v příštích třech letech. Původně se spekulovalo, že německá vláda odsouhlasí pomoc jen na jeden rok. Státy eurozóny se na sanaci řeckých financí mají podílet dohromady 80 miliardami eur, zbytek půjde z pokladnice Mezinárodního měnového fondu.

Olli Rehn, evropský komisař pro hospodářství a měnu

„Tento program je velmi systematický, konkrétní a důsledný, pokud jde o plnění podmínek. Každého čtvrt roku proběhne revize toho, co je třeba udělat a čeho se dosáhlo, a teprve na základě této revize se uvolní další splátky pomoci.“

Řecko však výměnou za pomoc musí ve stejném období radikálně omezit svůj rozpočtový schodek pod tři procenta ze současných třinácti. Jen v příštích třech letech pak musí tamní vláda ušetřit 30 miliard eur. Seškrtá platy i penze státních zaměstnanců. Zvýší daň z přidané hodnoty i spotřební daň na alkohol, tabák a pohonné hmoty. Přitom řecké odbory státních zaměstnanců se dnes nechaly slyšet, že zahájí na protest proti vládním úsporným plánům stávku plánovanou na středu již v úterý a akce bude trvat dva dny.

„Budeme pokračovat ve svém boji a zesílíme jej,“ prohlásil řecký odborový svaz veřejného sektoru ADEDY v dnešním sdělení. ADEDY zastupuje zhruba půl milionu státních zaměstnanců, kteří budou nejvíce zasaženi snížením platů a důchodů.