Mýtné státu sype víc než loni

Praha - Mýtné na dálnicích už letos vyneslo státu dvě miliardy korun. Stalo se tak o 20 dní dříve než loni, kdy však ještě mýto neplatila menší nákladní auta do 12 tun. Za duben se výběry mýtného zvýšily meziročně o 18 procent. Postupné zotavení silniční dopravy ukazují i čísla očištěná o malé nákladní vozy od 3,5 tuny do 12 tun.

Kamiony nad 12 tun, na které se mýtná povinnost vztahuje už od ledna 2007, zaplatily v dubnu o šest procent více než loni. Celkem se ve čtvrtém měsíci vybralo 533 milionů korun, malé náklaďáky se podílejí zhruba desetinou. „Dynamika mýta se zrychluje, za celý rok by to mohlo být kolem 6,2 miliardy korun,“ odhadl Karel Feix, ředitel společnosti Kapsch, která mýtný systém spravuje. Loni mýtné vyneslo 5,54 miliardy korun.

Zatím nejtučnější byl ve výběru mýtného rok 2008, kdy kamiony zaplatily celkem 6,14 miliardy korun, tedy téměř stejně, jako by mohlo mýtné vynést i letos, ovšem s tím, že je do systému přihlášeno mnohem více vozů než v roce 2008. A od předloňska se udály i další změny. Kamionům například zdražily páteční jízdy.

V systému je nyní registrováno téměř půl milionu vozidel, zhruba 60 procent plateb v dubnu připadalo na auta registrovaná v tuzemsku. Za 40 měsíců se vybralo na mýtném skoro 20 miliard korun. Nejde však o čistý výnos pro stát, část peněz putuje Kapschi jako splátka za výstavbu a správu systému. Nejvýnosnějším měsícem zatím byl letošní březen, kdy dopravci zaplatili 570 milionů korun.

Výnos mýtného v ČR
Zdroj: ČT24