Islandská sopka opět zkomplikovala leteckou dopravu

Londýn - Islandská sopka Eyjafjallajökull se znovu ozývá. Mrak nového popela se blíží k britským ostrovům. Irsko kvůli tomu dnes uzavřelo na šest hodin svůj vzdušný prostor pro domácí lety a všechny odlety. Zavřená také byla už od večera letiště na severu Skotska. O problémech, které v letectví způsobil právě prach z islandské sopky, jednali dnes ministři dopravy Evropské unie. Dohodli se, že zřídí krizový tým pro mimořádné situace v letecké dopravě. V polovině dubna se skoro na týden zastavila letecká doprava nad Evropou. Škody, které tak aerolinkám vznikly, by se podle eurokomisaře pro dopravu mohly vyšplhat až ke 2,5 miliardy eur.

Letecké společnosti ovšem varují, že to nejspíš nebyla poslední uzavírka související se sopečným mrakem. „Podobná krátkodobá uzavření se mohou opakovat během celého léta, je před námi doba značné nejistoty,“ upozornil ředitel Irského leteckého úřadu Eamonn Brennan.

Evropská komise navrhla několik možností, jak aerolinkám pomoci. Podle eurokomisaře není jedinou cestou jen přímá finanční injekce od jednotlivých zemí. Státy by mohly i mimořádně upravit pravidla pro letecký provoz. Třeba zrušit omezení nočních letů nebo aerolinkám poskytnout slevy na různé poplatky. Do budoucna se počítá s projektem Jednotné nebe. Letečtí dispečeři by potom letadla řídili třeba jen z osmi míst. „Snad se to povede už letos,“ řekl dnes eurokomisař pro dopravu Siim Kallas.

„Státní pomoc není zázrak, nikde není pytel peněz připravený na pomoc v krizi. Pro všechny ale musí být rovné podmínky, ani letecké společnosti nečekají závratné sumy, ale co se udělá, to se udělá spravedlivě,“ vysvětlil eurokomisař pro dopravu Siim Kallas. Brusel jednotlivé plány na státní pomoc posoudí. Česká vláda už ale oznámila, že žádné finanční kompenzace vyplácet nebude.

O dubnové krizi v letecké dopravě se jednalo v Bruselu

O poučení z dubnové krize dnes v Bruselu jednali ministři dopravy zemí EU a dohodli se, že zřídí krizový tým pro mimořádné situace v letecké dopravě. V něm by měli zasedat zástupci všech států unie. Způsob, jakým bude krizový tým fungovat, vypracuje do června Evropská komise.

Německý ministr dopravy Peter Ramsauer přišel s požadavkem na přijetí závazných celoevropských pravidel pro stanovení hraničních koncentrací sopečného popela a pro uzavírání letišť.

Jako jediný evropský letecký úřad po zkušenostech s dubnovým chaosem stanovil přípustné limity sopečného popela v ovzduší britský CAA, a to na 2000 mikrogramů v litru vzduchu.

Sopka i nadále komplikuje provoz letecké dopravy

Islandská sopka přitom komplikovat letový provoz nepřestala. Domácí lety a starty všech letadel zastavilo na celé dnešní dopoledne Irsko, kde bylo zrušeno na 200 letů. Stejná opatření zavedlo i Severní Irsko a nejsevernější části Skotska. Výluka letového provozu v Irsku a britském regionu Severní Irsko trvala šest hodin. Ve Skotsku byla už v noci na dnešek zavřena menší letiště na souostroví Vnější Hebridy. Irský letecký úřad opět otevřel letiště od 14:00 SELČ. Sloup kouře z islandského vulkánu počátkem tohoto týdne po několika větších explozích vystoupal do výšky kolem pěti kilometrů, uvedly islandské expertní instituty. Vítr popel unáší na jihovýchod.

V ČR se zatím létá bez omezení

Letecký provoz v České republice je v současné době na normální úrovni, létá se bez omezení. Středisko letového provozu ale sleduje aktuální situaci kolem pohybu sopečného popela z islandské sopky, která začala opět vykazovat aktivitu.

Evropská unie
Zdroj: ČT24