Platby kartou přes internet v Česku váznou

Praha – Každým rokem nakupuje přes internet stále více Čechů. V otázce platby však většina z nich zůstává konzervativní. Většinou totiž platí přes dobírku, hotově a nebo převodem na účet. Jen malé procento lidí využívá k nákupům přes internet platbu kartou. V zahraničí je to přitom běžné. Hlavním důvodem však není strach z nedostatečné bezpečnosti této platby, ale spíše kratší historie, kterou u nás platba kartou má. Lidé si zkrátka budou muset na nový způsob platby zvyknout, stejně jako si pomalu zvykali na placení kartou v obchodech.

Placení přes internet v Česku je bezpečné, dokud není platební karta ukradena. Prakticky totiž platba probíhá tak, že je třeba zadat do internetového formuláře číslo karty, jméno, datum exspirace a bezpečnostní CVV2 kód. Všechny tyto údaje jsou přitom přítomny přímo na kartě. Tyto informace jsou poté v zašifrované podobě zaslány zabezpečeným kanálem do autorizační firmy. Platba proběhne na základě autorizace.

Ředitel Kartového centra České spořitelny Miloslav Křečan o platbě kartou přes internet

„Můj názor je, že to je bezpečné, protože těch reklamací, které vznikají zneužitím dat, je poměrně málo. Samozřejmě asi hlavní obava držitelů karet vyplývá z toho, že tu a tam je slyšet, že někde unikla data. Všechny internetové obchody, které provozuje naše banka, jsou ale zabezpečeny prostřednictvím Verified by Visa a nebo MasterCard SecureCode, což v podstatě zajišťuje, že data o klientovi a kartě nezůstávají u obchodníka. Obchodník je ani nevidí a ta data jdou rovnou do banky do autorizačních systémů. A ten klient si může na internetu ověřit, že obchodník má toto zabezpečení. Na té internetové stránce jsou loga těchto dvou zabezpečení.“

Rozhovor s Miloslavem Křečanem a Martinem Vyleťalem (zdroj: ČT24)

Podle Martina Vyleťala, redaktora serveru Lupa.cz, existují i mnohem účinnější zabezpečovací systémy. Zatím nejbezpečnějším způsobem zajištění je systém 3D Secure, který vyžaduje potvrzení platby pomocí hesla či iPINu. Vlastník karty je tak chráněn v případě krádeže karty. V současnosti však banky karty, které by umožňovaly využití tohoto stupně zabezpečení, neposkytují. Důvodem je nízké procento Čechů, kteří kartu k platbě na internetu využívají. Takové platby reprezentují pouze necelých 10 procent objemu transakcí. A to i přes 20- až 30procentní každoroční nárůst využívání těchto služeb.

Lidé se bojí platit kartou kvůli následovné možnosti neobdržení zboží

Křečan uvádí mezi hlavní příčiny nedostatečného využívání platby kartou přes internet strach, že zákazník tímto způsobem zaplatí a poté zboží či službu neobdrží. Příklad Sky Europe však podle něj jasně hovoří o opaku. Zákazníci aerolinek, kteří zaplatili hotově, totiž nedostali zpátky za zrušené lety ani korunu. Naopak klienti, kteří k platbě letenek využili platbu kartou přes internet, dostali zpátky celou částku, pokud o ni požádali. Ředitel Kartového centra České spořitelny však věří, že se tento trend zvrátí a lidé začnou využívat těchto služeb hojněji. K optimismu ho vede i zkušenost se zaváděním plateb kartami v obchodech. V současnosti tímto způsobem probíhá 30 procent a více plateb.

Na závěr je třeba zmínit, že úroveň bezpečnosti plateb kartami v České republice je dobrá. Jiné státy mají takové zabezpečení mnohem horší. Podle Vyleťala by však nárůst využívání tohoto platebního prostředku podpořilo i odstranění či redukce zpoplatnění transakcí. To v současnosti činí jedno až tři procenta z platby v závislosti na objemu realizovaných plateb.  

  • Způsoby zabezpečení platby kartou autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1622/162196.jpg
  • Platební karta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1622/162200.jpg
Vydáno pod