Uhelné limity odstřihnou za 5 let od tepla milion lidí, varuje ministerstvo

Praha - Pokud nebudou prolomeny limity na těžbu hnědého uhlí, na němž je závislá řada tepláren v Česku, mohl by se bez tepla do konce roku 2015 ocitnout až milion obyvatel. Účastníky konference o vývoji energetiky těmito slovy varoval ředitel odboru elektroenergetiky ministerstva průmyslu a obchodu Roman Portužák. „Je to šíření poplašné zprávy,“ reagoval však na jeho slova vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Jan Rovenský.

Podle Portužáka řadě tepláren končí mezi lety 2009 až 2015 smlouvy s uhelnými firmami na dodávky hnědého uhlí. „Pokud budeme trvat na tom, že zásoby hnědého uhlí jsou nevytěžitelné, tak bude řada tepláren bez možnosti uzavřít nové smlouvy,“ uvedl. Na konci roku 2015 tak bude na dodávkách tepla přímo ohrožen milion obyvatel při vytápění bytové sféry a dalších řádově několik set tisíc v terciální sféře - školy, školky, úřady, služby, nemocnice, dodal. Podle ředitele Teplárenského sdružení Miroslava Krejčů takové potenciální nebezpečí skutečně existuje.

V případě, že by uhlí například nahradil plyn, cena tepla by pak podle něj výrazně vzrostla. „Nejlepší cestu vidíme v prolomení limitů, aby uhlí pak bylo využito pro efektivní teplárenství, tedy v kombinaci výroby elektřiny a tepla,“ řekl Krejčů. Podle sdružení tvoří nyní teplo vyrobené spalováním hnědého uhlí 49 procent domácí tepelné produkce.

Informace jsou poplašné a nepravdivé, kontrují ekologové

Ekologové s tvrzením ministerského úředníka o ohrožení dodávek tepla ostře nesouhlasí. „České teplárenství lze dál rozvíjet bez prolomení limitů,“ míní Jan Rovenský z Greenpeace. Teplárny by postupně podle něj například měly přecházet na biomasu a stát by se měl také zaměřit více na zateplování domů, které zvýší energetickou účinnost tepelných zdrojů.

Otázka prolomení územních limitů je jedním z hlavních témat návrhu aktualizované Státní energetické koncepce, který bude zřejmě schvalovat vláda, která vzejde z nadcházejících voleb. Návrh aktualizace zpracovává záměry státu v energetice s výhledem do roku 2050. Koncepce obsahuje mimo jiné i zrušení územních limitů těžby uhlí.

Teplárna
Zdroj: ČT24
Vydáno pod