Chystá se největší primární emise akcií na světě

Hongkong – Na burzu v Hongkongu se v nejbližší době chystá čínský finanční ústav Agricultural Bank of China (AgBank). Z prodeje svých akcií chce získat kolem 30 miliard dolarů (asi 579 miliard korun). Šlo by o největší primární emisi akcií (IPO) v historii. Mohla by zastínit i primární emisi akcií jiného čínského finančního ústavu Industrial & Commercial Bank of China. Ten v roce 2006 vydal na burzách v Šanghaji a Hongkongu akcie za 21,9 miliardy dolarů (asi 422 miliardy korun v dnešním kurzu). AgBank je nejmenší ze čtveřice velkých čínských bank.

Podle některých zdrojů by banka mohla podat žádost o přijetí akcií k obchodování v Hongkongu již v nejbližších hodinách. Další část bude k dostání na burze v Šanghaji. Akcie budou investorům k dispozici v červenci, možná ale i dříve.

Podle odborníků by mohla být emise úspěšná. „Já bych řekl, že zájem bude docela velký. Agricultural Bank of China je zaměřená na rychle se rozvíjející oblasti v Číně, takže investoři budou chtít participovat na ziscích,“ míní ředitel SFM Group International Jakub Sýkora.

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)

AgBank nakoplo 19 miliard od státu

Poslední zveřejněné výkazy ukazují, že měla AgBank celková aktiva v objemu sedmi bilionů jüanů (téměř 20 bilionů korun). Ze čtyř největších bank v Číně je AgBank poslední, která se teprve chystá na burzu. Záměr prodat akcie na burze AgBank avizovala již asi před dvěma lety.

Ještě před pěti lety ale auditoři v Agricultural Bank of China viděli spíše outsidera. Finanční dům bojoval se špatnými úvěry. Zlom nastal až v roce 2008. Vyměnilo se vedení, banka natáhla ruku směrem ke státu a přistálo jí 19 miliard dolarů. Dost na to, aby se špatných aktiv zbavila a aby bojovala na akciových trzích o přízeň investorů.

  • Čínský bankéř autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1625/162416.jpg
  • Čínská burza autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1625/162414.jpg
Vydáno pod