Stavební sezona začíná. Kolik nám na ni přispěje stát?

Praha - Již loni v srpnu stanovilo ministerstvo životního prostředí nové - méně přísné podmínky programu Zelená úsporám, který podporuje realizaci opatření vedoucích k úsporám energie a využití obnovitelných zdrojů v rodinných a bytových domech. Spousta potenciálních zájemců se však k výměně oken, kotle, nebo k zateplení na konci léta už neodhodlala. K rekonstrukcím teď znovu láká teplé počasí. A se Zelenou úsporám můžeme na potřebnou opravu domu, zateplení a další úpravy získat i příjemnou finanční injekci od státu, což nám práce zlevní. V tomto článku jsme pro vás připravili přehled úsporných záměrů a dotací, které lze na ně získat.

Úspora energie na vytápění

Základní rozdíl oproti předchozímu systému poskytování dotací je, že při dílčím zateplení již není nutné provádět více opatření najednou (např. vyměnit okna a zateplit stropy). Rozhodující je konečná úspora energie, které je opatřením dosaženo. Pro základní dotaci, která činí 650 korun na metr čtvereční podlahové plochy pro rodinné domy a 450 korun/m² pro bytové domy je potřeba ušetřit alespoň 20 procent energie. Pro získání dotace ve výši 850 korun/m² pro rodinné, respektive 600 korun/m² pro bytové domy, musí být ušetřeno alespoň 30 procent energie.

Ale pozor! O dotaci na částečné zateplení je možné žádat jen jednou. Není proto možné získat dotaci na nová okna a o rok později třeba na nové stropy. Pokud chcete žádat podruhé, musíte provést jedině celkové zateplení budovy.

Celkové zateplení domu

Podmínkou pro získání dotace na celkové zateplení domu je dosažení roční měrné potřeby tepla nejvýše 70 kWh/m² u rodinných domů a nejvýše 55 kWh/m² u bytových domů a zároveň snížení potřeby energie na vytápění o 40 procent. Na celkové zateplení rodinného domu při splnění nezbytné podmínky získáte dotaci 1 550 korun/m² a pokud se vám povede rodinný dům zateplit až na 40 kWh/m2  získáte dokonce 2 200 korun/m². Na celkové zateplení bytového domu (panel i nepanel) na 55 kWh/m² přispěje stát částkou 1 050 korun/m² a pokud bytový dům zateplíte na 30 kWh/m², zaplatí 1 500 korun/m².

Pasivní domy

I když i dotace na snížení spotřeby tepla třeba v paneláku rozhodně potěší, nejvyšší jsou dotace pro takzvané „pasivní domy“, jejichž výstavba je sice poměrně nákladná, ve finále však štastnému majiteli ušetří spoustu peněz na energiích. Navíc budete mít dobrý pocit z toho, že šetříte životní prostředí. Stavbu nového domu v pasivním standardu dotuje stát částkou 250 tisíc korun na rodinný dům s roční měrnou potřebou do 20 kWh na m² a 150 tisíc korun na byt v bytovém domě s roční potřebou tepla na vytápění do 15 kWh na m².

Ekologické vytápění

Program Zelená úsporám podporuje také výměnu stávajících neekologických zdrojů vytápění (uhlí, kapalná fosilní paliva, elektřina) za nízkoemisní zdroje na biomasu a účinná tepelná čerpadla. Podmínkou pro získání podpory při výměně neekologického zdroje vytápění za zdroj na biomasu je dosažení předepsané účinnosti zdroje a emisních parametrů.  Na pořízení zdroje na biomasu je možné podle typu zdroje získat 95 tisíc, 80 tisíc nebo 50 tisíc korun. Podmínkou pro získání dotace na tepelné čerpadlo je dosažení předepsaného topného faktoru. Na tepelné čerpadlo přispívá stát částkou 75 tisíc korun nebo 50 tisíc korun podle typu čerpadla.

Solární panely

Dotace jsou poskytovány také na solární kolektory určené k přípravě teplé vody, případně i k přitápění. Tato dotace se však nevztahuje na fotovoltaické elektrárny určené k výrobě elektrické energie. Podmínkou pro poskytnutí dotace je dosažení určitého vypočteného ročního solárního zisku. U solárního systému, který slouží k přípravě teplé vody a  zároveň k přitápění, je požadovaný roční solární zisk vyšší. Na solární systém na ohřev vody je poskytována dotace ve výši 55 tisíc korun u rodinných domů respektive 25 tisíc korun na jednu bytovou jednotku u bytových domů a na solární systém na ohřev vody a vytápění máte možnost získat 80 tisíc korun u rodinných domů a 35 tisíc korun na jednu bytovou jednotku u bytových domů.

Dotační bonus a další podpora

Dotační bonus ve výši 20 tisíc Kč u rodinného domu a 50 tisíc Kč u bytového domu získá žadatel, který provede vybranou kombinaci opatření (např. celkové zateplení a instalaci ekologického zdroje vytápění). Program Zelená úsporám navíc finančně přispívá i na pořízení nezbytných dokumentů, které je třeba k žádostem o dotace dokládat (např. projektová dokumentace, energetické hodnocení).

Bližší informace o těchto dotacích vám poskytnou vyškolení pracovníci ministerstva životního prostředí na Zelené lince 800 260 500 nebo je naleznete na webových stránkách ministerstva. O tom, jak o dotace z programu Zelená úsporám žádat, se dočtete již v úterý 11. května v Poradně zpravodajského webu ČT24.

  • Zateplovací práce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1176/117548.jpg
  • Solární dům zdroj: www-student.lboro.ac.uk http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1435/143405.jpg