Byt se dá v Česku pořídit čím dál levněji

Praha – Byty v Česku průměrně stojí 1,7 milionu korun a jejich cena klesá. Aktuální průměrná cena je totiž o 14 procent nižší než ta lednová. Uvádí to server Realitycechy.cz, který sleduje ceny více než 67 tisíc nemovitostí. O pokračujícím poklesu cen bytů v dnešní tiskové zprávě hovoří i server Realitymix.cz, který má v nabídce 130 tisíc realit.

Ceny bytů klesaly nejvíce v Praze

Nejvýraznější pokles cen nastal podle webu Realitymix.cz v Praze. Metr čtvereční tam v dubnu stál v průměru 58,7 tisíc korun, což je o 7,2 procenta méně než v lednu. V prvním čtvrtletí se podle Českého statistického úřadu oproti stejnému období roku předchozího snížily ceny bytů o 1,3 procenta. V Praze nabídkové ceny bydlení klesly o 0,7 procenta. V mimopražských regionech se snížily o 1,8 procenta.

Ředitel portálu Realitymix.cz Jan Štěp:

„Pražské ceny jsou jednoznačně nejvyšší v celé ČR a stále zde existoval prostor pro zlevňování. Dalším důvodem pak je, že na počátku roku sáhli někteří developeři k dalším slevám nabízených bytů, dolů šly i ceny starších nemovitostí.“

Pod hranicí 20 tisíc korun za čtvereční metr se dá byt podle serveru Realitymix.cz pořídit v Ústí nad Labem a Ostravě. Nad 30 tisíc korun za metr čtvereční se naopak za byt průměrně v dubnu platilo kromě Prahy také v Karlových Varech a Brně.

V cenách tržního nájemného jsou podle stránek Realitymix.cz v tuzemských městech mnohem menší rozdíly, než je tomu u prodejních cen bytů. Za nejběžnější byt o 60 metrech čtverečních se nejvyšší komerční nájemné v dubnu platilo v Praze. Pražané průměrně za takový byt platili 13 tisíc korun. Za nejmenší částku bylo možné pořídit pronájem stejně velkého bytu v Ostravě, tam měsíc bydlení vyjde na 8 573 korun.

Vydáno pod