Hašek vyzval vládu: Zrušte tendry Lesů ČR

Praha - Předseda Asociace krajů a stínový ministr zemědělství Michal Hašek vyzval premiéra Fischera a stávajícího šéfa resortu Šebestu, aby okamžitě zastavili a zrušili tendry vyhlášené státními lesy. Považuje je za neprůhledné. Poté, co v mnohamiliardové zakázce zjistil antimonopolní úřad pochybení a požaduje nápravu, považuje Hašek za nejkorektnější zrušení celého tendru a přípravu zcela nového transparentního systému lesnických prací. Mluvčí podniku Zbyněk Boublík reagoval, že koncepci schválilo ministerstvo zemědělství.

„Pokud by tendry nezrušila úřednická vláda, dávám veřejný příslib, že v případě volebního vítězství ČSSD je jako jeden z prvních kroků v úřadě zruší budoucí ministr zemědělství. Nechceme, aby byla ohrožena existence malých a středních lesnických a dřevařských firem a podnikatelů a s ní spojená zaměstnanost v regionech,“ uvedl Hašek v prohlášení.

Soutěž se nelíbí lidovcům ani Straně zelených

Kritici tendru tvrdí, že na zakázku dosáhne jen několik velkých firem. Malé pily prý budou mít problém se získáváním dřeva. Tendr podrobily kritice Společenstvo dřevozpracujících podniků ČR a Česká asociace podnikatelů v lesním hospodářství. K zastavení tendrů vyzvala Strana zelených, soutěž se nelíbí ani lidovcům. Její zastavení žádají ekologické organizace, vědci a profesoři některých českých univerzit.

Zakázka na lesnické práce za téměř 16 miliard korun podle antimonopolního úřadu obsahuje pochybení, která by firma měla odstranit. Úřad proto před týdnem zrušil předběžné opatření, aby státnímu podniku umožnil do podmínek tendru zasáhnout. Pokud LČR nedostatky neodstraní, hrozí jim pokuta.