„Vtip vložit karbanátek mezi dva chleby vznikl údajně v Hamburku někdy v roce 1891. Američtí námořníci si to tam velmi oblíbili a přinesli do Ameriky. To je ale jen jedna z mnoha teorií,“ podotkl gourmet-kritik Vladimír Poštulka.
Úspěch impéria byl založen na dokonale propracované manažerské práci, marketingu a reklamě. Standardizované postupy a metody práce, které Kroc prosadil, ulehčily fungování restaurací a snížily náklady na minimum. Kroc navíc dokonale využil média k propagaci svých restaurací, pomocí nichž McDonald's vytvořil nový styl a stal se symbolem popkultury.

Rozhovor s Vladimírem Poštulkou
Rozhovor s Vladimírem Poštulkou
PP_14.5.2010
Reportáž Františka Kramarze
Projekt měl úspěch a Kroc začal svými karbanátky zdatně zaplavovat svět. V devadesátých letech 20. století firma oslavila prodej padesátimiliardtého hamburgeru. Když dorazil McDonald's do Moskvy, stála před první otvíranou restaurací v lednu 1990 fronta delší než před Leninovým mauzoleem. A první restaurace v Pekingu obsloužila za první den na 40 tisíc Číňanů.
Koncern je pověstný disciplínou svého personálu, který tvoří uniformovaná armáda pěšáků s kšiltíkem, barevnou jmenovkou a úsměvem. Pracují na jednoduchém nápadu: do oboru rychlého občerstvení byl přenesen systém montážních linek. Úkol je rozložen na komponenty a každý pracovník je odpovědný jen za jeho malou část. Dalšími zaklínadly jsou akční plány, systém povinného školení, uniformy, tykání, rotace kádrů (zelená, modrá, bílá, zlatá jmenovka). A k tomu celou restauraci neustálé někdo uklízí.
V roce 1991 bylo otevřeno více restaurací v zahraničí než ve Spojených státech, na začátku roku 1995 už se vytvořila více než polovina zisku společnosti mimo USA. Do Evropy přišel McDonald's váhavě a rozšířil se až poměrně nedávno - na konci sedmdesátých a na začátku osmdesátých let.
První restauraci s rychlým občerstvením, která byla předchůdkyní budoucí sítě McDonald's, otevřeli 15. května 1940 bratři McDonaldové, Richard a Maurice zvaný Mac, v San Bernardinu v Kalifornii. Hlavní myšlenkou bylo omezením jídelního lístku a snížením ceny rychle obsloužit velké množství zákazníků. Pak se objevil český emigrant Ray Kroc, kterého zaujal efektivní způsob obsluhy, a tak se s bratry dohodl a stal se jejich licenčním agentem. V roce 1955 bratři prodali exkluzivní právo k provozování restaurací právě Krocovi, který 15. dubna 1955 otevřel v Des Plaines v Illinois první restauraci McDonald's. Zcela tehdy zavrhl původní projekt prodeje hot dogů a přešel na hamburgery. V roce 1961 Kroc oba bratry vyplatil a stal se neomezeným pánem McDonaldu. Ve svých restauracích nabízel zprvu jen hranolky, hamburger a mléčný koktejl. Společnost nakonec v roce 1965 vstoupila na burzu. Do Česka McDonald's přišel až tři roky po listopadu 1989 - první restaurace byla otevřena v Praze ve Vodičkově ulici 20. března 1992.
