Aerolinky by se mohly vzpamatovat z krize během dvou let

Berlín - Letecké společnosti by se mohly ze světové hospodářské krize zotavit během dvou let, protože růst ve Spojených státech a Asii vykompenzuje slabou poptávku v Evropě. Tvrdí to generální ředitel Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) Giovanni Bisignani. Odhadl rovněž, že komplikace v letecké přepravě způsobené popelem z islandské sopky sníží tržby aerolinek celkem o 1,8 miliardy dolarů (asi 38 miliard korun).

Tržby leteckého průmyslu se loni v důsledku krize propadly o zhruba 15 procent. Sdružení podle Bisignaniho původně předpokládalo, že k úplnému zotavení bude odvětví letecké přepravy potřebovat minimálně tři roky.

„Dobrou zprávou je, že toto odvětví oživuje rychleji, než se očekávalo,“ řekl šéf IATA. Dodal, že ekonomika začíná opět silně růst, a to zejména v oblastech mimo Evropu. „Měli jsme tu šok kvůli vlivu (islandské) sopky, ale dobrá zpráva je, že jdeme správným směrem,“ prohlásil.

Sdružení uvedlo, že aerolinky v Severní Americe a Asii se v letošním prvním čtvrtletí vrátily na provozní úrovni k zisku, zatímco jejich evropským konkurentům se podařilo provozní ztráty pouze snížit.

IATA sdružuje zhruba 230 leteckých společností z celého světa. Mezi členy organizace jsou prakticky všichni známí letečtí dopravci, například Air China, Lufthansa, Singapore Airlines, Skywest i České aerolinie.

Kvůli sopečnému popelu bylo uzavřeno Letiště Praha
Zdroj: ČT24