Klaus podepsal novelu o vydání povodňových dluhopisů

Praha - Peníze za dluhopisy ke krytí škod po letošních záplavách by mohly být k dispozici do měsíce. Umožnil to prezident Václav Klaus, když dnes podepsal novelu o vydání povodňových dluhopisů až do tří miliard korun na částečnou úhradu škod, které způsobila letošní velká voda především na Moravě a ve Slezsku. Informoval o tom prezidentův mluvčí Radim Ochvat. Prezident o novele rozhodl pouhý den po jejím schválení v Senátu. Dluhopisy koupí Evropská investiční banka (EIB), konkrétní rozdělení peněz projedná vláda, aby byly rozděleny mezi příslušná ministerstva do měsíce od vyhlášení novely ve Sbírce zákonů.

„Prostředky budou čerpány pouze na základě skutečné, zdůvodněné a naléhavé potřeby, a to maximálně do výše tří miliard korun,“ uvedl ve čtvrtek premiér. Vláda k návrhu na vydání dluhopisů využila zákon o dluhopisovém programu, který byl přijat po záplavách v červnu a červenci loňského roku. Zákon počítal s dluhopisy ve výši až sedm miliard korun, nynější novelou se celkový objem zvýší až na deset miliard korun.

Kvůli penězům na povodně budou třeba škrty ve výdajích státu

Z částky za původní dluhopisy se vyčerpaly pouze čtyři miliardy korun, podle premiéra je ministerstvo financí připraveno vyjednat s EIB možnost použití nevyčerpaných prostředků z obligací na škody z loňských povodní. Vydání nových dluhopisů by zvýšilo schodek letošního státního rozpočtu, současná vláda se ale pokusí toto navýšení pokrýt pomocí dalších škrtů ve výdajích státu, aby deficit zůstal ve výši 5,3 procenta hrubého domácího produktu. Ministr financí Eduard Janota už dříve ohlásil kvůli dluhopisům škrty v provozních výdajích ve státní správě, možná i v platech zaměstnanců.

Vydáno pod