Výhled ratingu Česka se posunul ze stabilního na pozitivní

Londýn – Ratingová agentura Fitch Ratings dnes potvrdila rating Česka na A+, ale zlepšila výhled ze stabilního na pozitivní. Agentura to zdůvodnila očekávaným rychlejším snižováním rozpočtového deficitu, s nímž by měla přijít tvořící se koalice po volbách z minulého týdne. Rating dlouhodobých českých devizových závazků je tak na úrovni A+ s pozitivním výhledem. Rating závazků v domácí měně zůstává na AA-.

„Je velmi pravděpodobné, že nedávné volby povedou k vytvoření koaliční vlády se silným mandátem pro rychlejší snižování rozpočtového deficitu, než Fitch nyní předpokládá,“ uvedl analytik Fitch David Heslam. „Takový vývoj by posílil důvěru ve střednědobou udržitelnost státních financí České republiky. V příštích 18 až 24 měsících by to mohlo vést k tlaku na zlepšení ratingu, což se odráží v pozitivním výhledu,“ dodal.

Nečas změnu uvítal

Lídr ODS Petr Nečas, které dnes prezident Václav Klaus pověřil jednáním o sestavení většinové vlády, změnu výhledu ratingu uvítal. „Pozitivní výhled agentury Fitch může mít reálné dopady na sestavování rozpočtu. Lepší rating má totiž vliv na úrokové platby z našeho dluhu,“ uvedl s tím, že úroky ze státních dluhopisů by tak mohly klesnout.

Důvěryhodnost v úvěru České republiky podporuje makroekonomická odolnost země a flexibilita, která se opírá o věrohodnou měnovou politiku, robustní bankovní systém a mírnou úroveň státního dluhu na začátku světové recese, uvedla Fitch Ratings.