Maďarsko se otřásá, někteří mluví o druhém Řecku

Budapešť – Na maďarských finančních trzích se dnes prohloubily otřesy a kurz forintu opět klesl, protože investory matou poslední vyjádření vládních činitelů a plány nové pravicové vlády. Premiérův mluvčí dnes označil ekonomickou situaci země za vážnou a podpořil názor, že je srovnatelná se situací Řecka.

Kurz forintu dnes klesl podobně jako ve čtvrtek o více než dvě procenta a sestoupil na nové roční minimum 289,80 HUF za euro. Propad forintu ovlivnil i další středoevropské měny včetně koruny, která k euru klesla na čtyřtýdenní minimum. Prudce vzrostly ceny pojištění maďarských dluhopisů před bankrotem a úroky vládních obligací vzrostly o 0,4 až 0,7 procentního bodu. Akcie největší maďarské banky OTP se propadly o 14 procent.

Premiér Viktor Orbán dnes řekl, že nová vláda jeho hnutí Fidesz brzy oznámí akční plán ozdravení ekonomiky a předtím zveřejní „pravdivé“ údaje o stavu rozpočtu. Nervózní trhy a investoři však jsou vládními plány a vyjádřeními hluboce zmateni a nejistota je nutí prodávat. Mate je zejména plán snížení daní, na němž vláda trvá, přestože zároveň říká, že rozpočtový deficit bude letos mnohem vyšší, než se čekalo.  

Vláda trvá na snížení daní

Premiérův mluvčí Péter Szijjártó na dnešní tiskové konferenci podpořil vyjádření, v němž místopředseda Fideszu Lajos Kósa ve čtvrtek přirovnal maďarskou situaci k řecké. Podle Kosy vláda po svém nástupu zjistila, že veřejné finance jsou v mnohem horším stavu, než se myslelo. Mluvčí dodal, že zřejmě o víkendu zveřejní vládní výbor pro zjištění stavu ekonomiky a rozpočtu předběžnou zprávu o situaci a poté do tří dnů předloží vláda akční plán. Řekl také, že vláda hodlá dodržet slib z předvolební kampaně a zavést snížení daní.

Mluvčí premiéra Péter Szijjártó:

„V Maďarsku předešlá vláda falšovala data. V Řecku rovněž falšovali data. V Řecku už okamžik pravdy přišel. Maďarsko na něj ještě čeká.“

Evropská komise ve čtvrtek vyzvala maďarskou vládu k rychlejšímu snižování rozpočtového deficitu, Budapešť však sdělila, že schodek bude letos zřejmě až dvakrát vyšší proti dohodnuté úrovni v rámci úvěrové dohody s MMF a EU. Schodek podle vládních činitelů dosáhne až 7,5 procenta hrubého domácího produktu a bude vysoko nad cílovou úrovní 3,8 procenta HDP.

Analytici, kteří pro letošek odhadují podobně jako centrální banka schodek na zhruba pěti procentech HDP, však označují snahy srovnávat v této chvíli Maďarsko s Řeckem za zavádějící. Na finanční trhy působí negativně podle nich hlavně zmatek, který působí slova veřejných činitelů. „V této fázi nevíme, jak vážná situace je. Nejhorší nyní z našeho pohledu je to, jak vláda komunikuje, a to může působit další paniku,“ uvedla Nordea Bank.

  • Viktor Orbán v parlamentu zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1689/168835.jpg
  • Makléři na burze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1133/113234.jpg