Havárie vrtu táhne akcie ke dnu

New York – Havárie vrtu se výrazně podepisuje i na hospodaření BP. Akcie firmy už druhý měsíc padají a investoři tak přišli o desítky miliard dolarů. A s každým dalším dnem unikající ropy se situace zhoršuje. BP je třetí největší energetickou společností světa a celkově světovou čtyřkou. Ze současného vývoje ale její akcionáři radost nemají. Od 20. dubna spadly akcie o 35 procent a firma zatím ztratila na hodnotě skoro 70 miliard dolarů.

Podle odhadů firma za havárii zaplatí až 37 miliard dolarů. Loni přitom vydělala 16 a půl miliardy, dařilo se jí i letos v prvním čtvrtletí. V jakém stavu nakonec BP z maléru vyjde, bude záležet hlavně na tom, kdy se podaří únik ropy zastavit. „Pokud bude potřebovat vyjednávat nějaké úvěry nebo jakékoliv financování s bankami, tak samozřejmě ty banky budou společnost vnímat o něco hůře, než tomu bylo v předešlém období,“ řekl makléř Patria Direct Roman Koděra.

Jan Procházka analytik Cyrrus:

„Dravci kolem ní krouží, jsou tam další subjekty, které by ji případně mohly převzít, a je vidět, že ta cena klesla mnohem více, než by byla vlastně maximální škoda.“

Dnes ale akcie BP v jednu chvíli posílily až o čtyři procenta – po zprávách, že se podařil další zásah na unikajícím vrtu. Odpoledne ale už bylo vše při starém a cenné papíry začaly znovu klesat. Ekonomové si přesto myslí, že ekologická a ekonomická katastrofa BP nakonec nepoloží. Loni měla obrat 240 miliard dolarů. „Z finančních výkazů to zatím vypadá, že by to ta firma zřejmě měla ustát, jenom samozřejmě klesne ziskovost, klesne výplata dividend,“ dodal Procházka.

Investory dnes také uklidňoval šéf BP na videokonferenci v Londýně. Ve Spojených státech se ale objevily spekulace, že vrtné plošiny firmy v Mexickém zálivu by mohly být v krajním případě znárodněny.

Na burze
Zdroj: ČT24