Podniky volají po rychlém sestavení vlády a uzdravení veřejných rozpočtů

Praha - Více než osmdesát procent malých a středních podniků je spokojeno s výsledky voleb. Vyplývá to z bleskového průzkumu Institutu rozvoje podnikání při Vysoké škole ekonomické v Praze. Zúčastnilo se ho přes 300 firem. Hlavním úkolem stran, které jednají o koalici, je nyní podle podnikatelů rychle sestavit vládu a začít s uzdravováním veřejných rozpočtů. Na řadu by měla přijít i důchodová reforma a řešení nezaměstnanosti. Naopak přijetí eura není podle podnikatelů na pořadu dne.

„Podnikatelé, tak jako široká veřejnost, vnímají jako největší problém řešení veřejných rozpočtů, řešení státního dluhu, uvedlo to 38 procent podnikatelů,“ řekl ředitel Institutu rozvoje podnikání při Vysoké škole ekonomické v Praze Miroslav Křížek. Podle ekonoma Davida Marka to není věc, která by se jich týkala bezprostředně, přesto si uvědomují, že pro celou ekonomiku a posléze i pro ně to může být zásadní téma.

A zřejmě se i konkrétního řešení dočkají, tento bod je totiž i prioritou v programech budoucí koalice. Firmy rovněž chtějí, aby vláda v brzké době spustila důchodovou reformu, nenavyšovala daně a řešila nezaměstnanost. „Velkým problémem byla nezaměstnanost a řešení nezaměstnanosti, a to zejména nastavením flexibilnějšího rámce legislativy, která umožňuje snadnější, rychlejší a dostupnější zaměstnání a následné zvýšení zaměstnanosti,“ řekl Křížek.

Podnikatelé a výsledky voleb (zdroj: ČT24)

Přijetí eura není dle podnikatelů na pořadu dne

Podle Marka vznikají dobrá očekávání z toho, že se bude snižovat deficit, ale nikoliv na úkor konkurenceschopnosti českých firem. Firmy očekávají, že zůstane zachování firemní zdanění zisků a výrazně nezdraží ani práce kvůli daním z mezd a platů. Naopak konkrétní termín přijetí eura není podle malých a středních podnikatelů teď v době dluhové krize eurozóny na pořadu dne.

Vydáno pod