Dovolená ve Středomoří se letos turistům vyplatí

Praha – Letošní dovolená ve Středomoří by mohla stát naše turisty výrazně méně než v předchozích letech. Nejen v Řecku, ale také například v Chorvatsku, Španělsku a Itálii ubývá turistů ze západní Evropy, především pak Němců a Britů. Středomořské země reagují zlevněním služeb, aby turisty přitáhly. Německé cestovní kanceláře začaly dokonce prodávat zájezdy last minute do Řecka s padesátiprocentní slevou.

V médiích se objevují rozporuplné informace, kolik bude dovolená v Řecku nakonec stát. Tamní hoteliéři ovšem propadají panice a jdou s cenami služeb dolů. „Zlevňují především hoteliéři z dvou a tříhvězdičkových hotelů,“ řekl Jan Papež, předseda Asociace cestovních kanceláří ČR. Některé cestovní kanceláře začaly zlevňovat až o 15 procent. „Těch zmíněných 50 procent se týká především doprodejů červnových zájezdů,“ konstatoval Papež.

Podle analytika cestovního ruchu Jaromíra Beránka by ovšem zájezdy mohly zlevnit až o třicet procent. „Helénská komora hoteliérů v polovině května přijala doporučení poskytovat cestovním kancelářím až dvacetiprocentní slevy a k tomu celou řadu benefitů,“ potvrdil Beránek. Z hlediska cen by mělo být příjemné především září.

Rozhovor s Janem Papežem a Jaromírem Beránkem (zdroj: ČT24)

Doprava by se váhajícím turistům mohla prodražit

Ubývá ale letenek do Řecka, protože se rušily celé šňůry letů. „Lidé mohou mít paradoxně levné hotely, ale mohou mít problémy s dopravou,“ podotkl Papež. Ten se nebojí, že by lidé jezdili kupovat zájezdy do Německa. „Ceny jsou přibližně stejné,“ řekl Papež.

Dovolená zlevní v zemích, kde se platí eurem a naopak podraží v těch, kde se platí dolarem. „Silnou konkurencí je ve Středomoří Maroko nebo Tunis, kde jsou vstupní náklady hoteliérů daleko nižší,“ prohlásil Beránek. Nejdražší dovolená je naopak v Jihoafrické republice, Peru nebo Argentině.

Řecko
Zdroj: ČT24
Vydáno pod