Průmyslu se dařilo, stavebnictví má ale co dohánět

Praha – Průmyslová výroba v dubnu zrychlila meziroční růst na 10,9 procenta po březnovém růstu o 10,2 procenta. Hodnota nových zakázek meziročně stoupla o 14,2 procenta. Rostla hlavně výroba automobilů, naopak se nedařilo výrobcům nápojů. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Po očištění od sezonních vlivů byla průmyslová produkce v dubnu meziročně vyšší o jedno procento.

„Na základě vývoje zahraničních zakázek a zrychlování růstu produkce v Německu a v celé eurozóně můžeme dubnové výsledky průmyslové výroby pokládat za uspokojivé. Významnou roli na výsledcích průmyslové výroby představují rostoucí prodeje českých automobilů na čínském trhu, kde dubnový růst překročil hranici třiceti procent,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Erik Geuss.

Průmysl se odpichuje ode dna:

„Srovnávací základna z loňského dubna je poměrně nízká, před rokem se průmysl propadal o více než 22 procent, nicméně to číslo je pozitivní. Já myslím, že se lehce zvedáme ode dna, motor v tuto chvíli lehce startuje. Situaci ještě může zkomplikovat vývoj v Evropě,“ zdůraznil analytik společnosti CITFIN Jiří Šimek.

Průmyslová výroba příjemně překvapila

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka dubnová průmyslová výroba překonala svým růstem tržní očekávání. Postupné oživování ekonomické aktivity v zemích největších obchodních partnerů ČR, především Německa, se promítá do vyšší zahraniční poptávky, z čehož začíná český průmysl profitovat. „Spolu se statistikou exportní aktivity to ukazuje, že se situace v sektoru skutečně začíná lepšit,“ dodal Vejmělka.

Dobrou zprávou je i růst nových zakázek. Přibývají hlavně firmám vyrábějícím a zpracovávajícím kovy. Na počtu zaměstnanců se ale pozitivní vývoj v průmyslu zatím neodrazil. Pracuje v něm meziročně o 6,3 procenta méně lidí. „Firmy budou i v dalších měsících velmi opatrné s nabíráním nových zaměstnanců. Zatím budou spíše využívat rezervy, které mají, a do nabírání nových zaměstnanců se vrhnou ve chvíli, kdy bude to oživení skutečně trvalé,“ řekl analytik společnosti CITFIN Jiří Šimek.

Stavebnictví zmírnilo pokles

Ke zlepšení došlo i ve stavebnictví, které v dubnu zmírnilo ve stálých cenách meziroční pokles na 15,3 procenta po březnovém revidovaném snížení výkonu o sedmnáct procent. Po očištění od sezonních vlivů vzrostla stavební výroba proti březnu o 4,8 procenta. 

Analytik ČSOB Petr Dufek:

„Zatímco průmysl se už vzmáhá, stavebnictví zůstává i nadále v útlumu. Chybí zakázky, situaci komplikovalo i mizerné počasí.“

Počet zahájených bytů v bytových domech se v dubnu ve srovnání s minulým rokem zvýšil o 20,4 procenta. Podle statistiků i analytika růst ovlivnila nízká srovnávací základna z dubna 2009, kdy počet zahájených bytů v bytových domech klesl o padesát procent. Počet dokončených bytů během letošního dubna meziročně vzrostl o 18,4 procenta na 2 891 bytových jednotek. Rostoucí počet dostavěných bytů je podle Dufka výsledkem dřívější vysoké rozestavěnosti.