Ostatní země dluží Česku přes 20 miliard, často nesplácí

Praha - Česká republika měla ke konci loňského roku u ostatních zemí světa celkové pohledávky za 21,4 miliardy korun. Během roku 2009 země splatily Česku zhruba 490 milionů korun; například Nikaragua, Laos, Indie a Kambodža své dluhy loni definitivně splatily nebo jim je Česko odpustilo. Největším dlužníkem Česka zůstává Kuba, která navíc nechce o splácení svého dluhu vůbec jednat.

Kuba je největším dlužníkem Česka. Na paty jí šlape Irák, země bývalé Jugoslávie, Rusko a Súdán. Totalitní ostrovní stát bratrů Castrových dluží Česku jen v případě civilních úvěrů téměř 6,4 miliardy korun. Další miliardy Kuba Česku dluží na úvěrech, které podléhají utajení. Jde například o peníze za někdejší dodávky vojenského materiálu. Podobné pohledávky má Česko také vůči Libyi.

Pravidelně v souladu s uzavřenými dohodami splácejí například Albánie, Alžírsko a Irák. Naopak dlouhodobě svůj dluh ve výši téměř dvou miliard korun nesplácí Súdán. Podle ministerstva ale Súdán odmítá podniknout jakékoliv kroky do rozhodnutí mezinárodních společenství o způsobu a formě oddlužení země.

Dluhy Kambodže, Laosu a Nikaraguy vyřešeny

Loni se podle zprávy resortu financí podařilo definitivně vyřešit dluh Kambodže. Česko Kambodži většinu dluhu, který činil 3,6 milionu dolarů, prominulo. Chudá asijská země loni v březnu zaplatila jen zhruba čtvrtinu dluhu, Česko peníze využije na rozvojovou pomoc. Své dluhy ve výši jednoho milionu korun uhradil loni i Laos a země tak již ČR nic nedluží.

Rovněž Nikaragua již nemá vůči Česku žádné dluhy. Země splatila dohodnutou výši svého dluhu loni v souladu se splátkovým plánem. Zároveň Česko na základě dohody z roku 1996 poměrnou část dluhu odpustilo. Nikaragua dlužila ke konci roku 2008 192 milionů korun, loni uhradila necelých devět milionů.

Zbavit se dluhů vůči Česku chce i Severní Korea

Dluh 186 milionů korun se snaží podle zprávy vyřešit i Severní Korea. Loni v říjnu ČR i KLDR odsouhlasily všechny složky korejského dluhu, přičemž korejská strana uznala i dříve neuznanou část dluhu evidovanou v dolarech. Rozpor dosud podle českého ministerstva panuje v převodu peněz evidovaných v tzv. clearingových rublech na dolary.

„Korejská strana navrhla řešení dluhu formou buďto 100procentního prominutí, nebo 95procentního prominutí a částečného splacení, přičemž částka zaplacená KLDR by byla použita na financování školení pro občany KLDR, například v oblasti bankovnictví nebo celní správy,“ uvádí materiál. Další jednání se má uskutečnit po pozvání českou stranou v Praze.

  • Sudánské dítě zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/782/78184.jpg
  • Severokorejské wony zdroj: www.infiniteunknown.net http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1509/150822.jpg