Zlepšení zahraničního obchodu signalizuje stabilizaci ekonomiky

Praha - Zahraniční obchod skončil v dubnu přebytkem 15,4 miliardy korun, což je meziročně o 1,9 miliardy více. Dubnová bilance zahraničního obchodu je tak kladná nepřetržitě od roku 2007, oznámil dnes Český statistický úřad. Vývoz podle předběžných výsledků vzrostl v běžných cenách o 13 procent a dovoz o 12,9 procenta. Podle odborníků to svědčí o oživení české ekonomiky. Oproti březnu nicméně přebytek o 2,2 miliardy klesl.

„Optimismus z meziročního, velmi slušného nárůstu vývozu tlumí skutečnost, že tento ukazatel meziměsíčně poklesl. Je to ovšem něco, co se dalo očekávat s ohledem na některé předstihové indikátory,“ uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka.

Vývoz roste nepřetržitě od listopadu 2009, dovoz se meziročně zvyšuje od letošního ledna. Obrat zahraničního obchodu vzrostl na 382,1 miliardy korun a dostal se zhruba na úroveň dubna 2007. Posílení koruny vůči dolaru i euru podle Českého statistického úřadu znamenalo vyšší růst zahraničního obchodu v přepočtu na eura i dolary než v korunách.

Česko se vzpamatovává z krize

Pozitivním trendem je podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského, že si exporty stále udržují dvouciferné tempo růstu. „Rychlá dynamika na straně importů zase svědčí o známkách stabilizace domácí poptávky. To je patrné zejména ze silně rostoucích dovozů strojního vybavení a polotovarů, které mohou být odrazem vyšší investiční aktivity a doplňování zásob v podnicích,“ popsal.

Kromě obchodu s průmyslovým zbožím stoupl také například přebytek obchodu se stroji a dopravními prostředky či surovinami. Obchodní bilance se státy Evropské unie se meziročně zlepšila o 9,3 miliardy na 48,9 miliardy korun. Se státy mimo unii se deficit zvýšil na 33,5 miliardy korun z loňských 26,1 miliardy korun.