MMF varoval eurozónu před polovičatými rozpočtovými škrty

Lucemburk - Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes ve speciální zprávě varoval země eurozóny, které mají největší problémy s vysokým zadlužením, před polovičatými rozpočtovými škrty. Nedůsledná rozpočtová disciplína by prý jen dále podkopala důvěru evropské jednotné měny na finančních trzích. Varování měnového fondu se týká především Řecka, Španělska, Portugalska a Irska, které jsou ještě spolu s Itálií označovány za skupinu zemí PIIGS a v současnosti jsou považovány za další možnou oběť rozšíření takzvané dluhové krize, která přivedla Řecko až na pokraj bankrotu. „Opožděná nebo jen polovičatá náprava nadměrných rozpočtových schodků by mohla spustit další ztrátu důvěry o fiskální udržitelnosti jednotlivých členských států (eurozóny),“ varoval MMF.

Podle Mezinárodního měnového fondu by podobný vývoj mohl vést k prudkému znehodnocení eura. To přitom citelně oslabuje prakticky již od začátku letošního roku. Dnes se evropská jednotná měna dokonce obchodovala pod hranicí 1,1900 vůči dolaru, což je vůbec nejnižší hodnota od března roku 2006. „Země, které čelí tlaku finančních trhů, nemají jinou možnost než postupovat rozhodně a měly by připravit záložní plán (pro případ, že současné škrty rozpočtové deficity dostatečně nesníží),“ uvedl MMF.

Měnový fond rizikovým zemím doporučuje, aby přistoupily především k prodloužení věku odchodu do důchodu a k reformám zdravotnických systémů. Tyto reformy totiž mohou zlepšit rozpočtové vyhlídky jednotlivých zemí z dlouhodobější perspektivy. Eurozóna by nicméně podle MMF měla přijmout úpravy současných rozpočtových pravidel, které by dovolily potrestat jednotlivé hříšníky. Podporuje rovněž německou představu o povinnosti zavést v zemích platících eurem nutnost sestavovat vyrovnané rozpočty. Němci přitom podobný zákon již přijali a vyrovnané rozpočty by měli začít sestavovat od roku 2020.