Detektivové řeší daňový únik při obchodování s emisemi

Praha - Detektivové specializující se na finanční kriminalitu šetří daňový únik ve výši více než 500 milionů korun, který měl vzniknout při obchodování s emisními povolenkami. Detektivové podle Práva prověřují firmu, které měla s povolenkami obchodovat přes nastrčené bílé koně, státu ze zisku neodváděla nic. S odvoláním na mluvčí vrchního státního zastupitelství v Praze Irenu Válovou o tom informuje dnešní Právo. Nikdo zatím nebyl obviněn.

„Policisté zahájili úkony v trestního řízení pro podezření z trestného činu krácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ řekla mluvčí.  „Vzhledem ke stadiu šetření v uvedené věci nelze informovat o konkrétních úkonech ani dalších detailech,“ dodala Válová. Emisní povolenky firmám v EU dovolují vypouštět oxid uhličitý, přičemž jedna povolenka představuje jednu tunu oxidu uhličitého. Firmy většinu povolenek dostávají zadarmo. Pokud je nevyužijí, mohou je prodat nebo naopak dokoupit.

Až 90 procent obchodů s povolenkami představují daňové podvody

České společnosti získají ročně povolenky v hodnotě zhruba čtyř až pěti miliard korun. Už na začátku němečtí hackeři v Česku na internetu zaútočili na český systém obchodování s emisemi skleníkových plynů. Česku žádná škoda nevznikla. Podle evropského policejního úřadu Europol je k podvodům náchylný celý systém obchodování s povolenkami a až 90 procent obchodů představují v podstatě jen daňové podvody. Evropská unie tak ročně přichází o zhruba pět miliard eur (asi 130 miliard korun).