Sezonní práce ukously z české armády nezaměstnaných

Praha – Lidí bez práce v Česku ubývá. Registrovaná míra nezaměstnanosti, kterou zveřejňuje ministerstvo práce a sociálních věcí, v květnu klesla na 8,7 procenta z dubnových 9,2 procenta. Bez práce sice stále zůstává téměř 515 tisíc lidí, ve srovnání s dubnem je to ale více než o 25 tisíc méně. Na podzim by ovšem mohla začít nezaměstnanost znovu růst, ke květnovému poklesu podle ministerstva totiž přispěly především sezonní práce v zemědělství a ve stavebnictví. Nad 10 procent by se však letos už podle analytiků míra nezaměstnanosti podívat nemusela.

Žen bez práce stále zůstává více než mužů, i když u obou kategorií hovoří statistiky o poklesu nepříjemného ukazatele. Zatímco míra nezaměstnanosti mužů dosáhla pouze 7,8 procenta, žen bylo v květnu bez práce skoro 10 procent. Krom sezonních prací přispěla ke zlepšení situace na trhu práce také aktivní politika zaměstnanosti, především veřejně prospěšné práce a společensky účelná pracovní místa.

Nezaměstnanost od 15,7 do 3,8 procenta

Mezi jednotlivými českými regiony stále panují v míře nezaměstnanosti značné rozdíly. Nejhůře nalézají uplatnění obyvatelé okresu Most, kde bylo v květnu bez práce 15,7 procenta lidí. Na dalších místech nepříjemného žebříčku se pak umístil Děčín s 14,9 procenta a Bruntál s 14,7 procenta.

„Struktura lokálních ekonomik je zastaralá, továrny leží ladem, není poptávka po jejich produkci, zatím se nedaří restrukturalizovat ty lokální ekonomiky například z fondů EU,“ říká ekonom Vysoké školy ekonomické Martin Janíčko.

Naopak poměrně dobře se práce hledá v Praze. Nejnižší míru nezaměstnanosti hlásí Praha-východ, kde je bez práce jen 3,8 procenta obyvatel. Na dalším místě je vnitřní část hlavního města s 3,9 procenta a Praha-západ se 4,2 procenta. Na paty české metropoli šlape sídlo nejvýznamnější české automobilky Škoda Auto – Mladá Boleslav. I tady zůstává míra nezaměstnanosti pod pěti procenty.

Lepších výsledků než celorepublikový průměr dosahuje ze čtrnácti českých krajů pouze šest. Pro zbývajících osm krajů představuje nezaměstnanost mnohem větší problém. Tradičně nejhůře si vede Moravskoslezský kraj, kde je bez práce 11,6 procenta lidí.

Sezonní výkyv, nebo trvalý trend

Ministerstvo práce a sociálních věcí i analytici oslovení Českou televizí se shodují na tom, že pokles nezaměstnanosti má zatím spíše sezonní charakter. V době počínajícího křehkého oživení firmy váhají s vytvářením dlouhodobých pracovních míst.

„Dlouhodobě se nic nemění. S rostoucí produktivitou a rostoucím využitím výrobních kapacit bude ekonomika schopna produkovat o trochu více s méně zaměstnanci. V nejbližších dvou letech nás tedy čeká mírný růst ekonomiky doprovázený vysokou nezaměstnaností. Nesmíme se nechat zmást vývojem posledních tří měsíců a protahovat trend,“ míní hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Míra nezaměstnanosti by podle něj nicméně letos měla zůstat lehce pod 10 procenty, což potvrzuje také analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Nezaměstnanost v rukou dluhové krize eurozóny

„V současné době sílí obavy o to, jak poroste ekonomika eurozóny a potažmo celé Evropské unie. Pokud by měl ekonomický růst, který je teď velmi křehký, výrazně přibrzdit, tak opět můžeme vidět ve druhé polovině roku a v roce 2011 slabší data a horšící se trh práce,“ varoval Brožka.

Krátkodobě se firmy přijímání nových lidí nebojí

Druhý kvartál by nicméně měl být z hlediska zaměstnanosti příznivý. Potvrzuje to průzkum společnosti Manpower, který se tradičně provádí na vzorku 750 typických českých zaměstnavatelů. „Poprvé máme v tomto roce pozitivní index trhu práce. To znamená, že větší počet zaměstnavatelů předpokládá, že bude přijímat zaměstnance, a menší počet zaměstnavatelů předpokládá, že bude propouštět,“ popsala výsledky šetření generální ředitelka Manpower Jaroslava Rezlerová.

Mluvčí řetězce Tesco Eva Karasová

„V letošním roce plánujeme otevřít třicet nových prodejen a v souvislosti s tím nabídneme asi tisíc nových pracovních příležitostí.“

Přijímání nových pracovníků se dá očekávat ve sféře velkoobchodu i maloobchodu, v zemědělství, zpracovatelském průmyslu a překvapivě i ve státní správě. V obchodě se přitom jedná jak o sezonní navyšování počtu pracovníků před létem, tak o dlouhodobé plány obchodních řetězců. Ty totiž opět chystají otevírání nových prodejen.

Firmám chybí kvalifikovaní pracovníci

Přijímání nových lidí v následujících měsících plánuje pět procent podniků.  Čtyři procenta firem však i nadále počítají s propouštěním. To se týká hlavně stavebnictví a oborů souvisejících s turistickým ruchem. Většina společností však nehodlá propouštět ani nabírat. I přesto, že je nyní bez práce více než půl milionu lidí a o jedno volné místo bojuje patnáct uchazečů, firmy mají stále problém s obsazením některých pozic, chybí jim kvalifikovaní odborníci.

Marketingový ředitel Manpower Jiří Halbrštát

„Devatenáct procent zaměstnavatelů vykazuje potíže s obsazováním volných pracovních pozic. Už tradičně je na prvním místě řemeslník.“

Firmám však chybí i kvalifikované recepční či administrativní pracovníci. Podniky na ně totiž mají čím dál větší nároky a do jejich pracovní náplně přidávají i kompetence z jiných pracovních pozic. Například asistenky tak už nemají na starosti jen vyřizování pošty a zvedání telefonů, ale obstarávají i vozový park či vybavení kanceláří a majetek firmy.

Na trh míří noví absolventi

Optimismem však nehýří Svaz průmyslu a dopravy. Nezaměstnanost se i podle něj bude pohybovat kolem devíti procent a k nabírání nových sil se hlásí necelá pětina podniků. V dalších měsících na trh práce navíc zamíří čerství absolventi a nezaměstnanost se opět zvedne. Loni jich bylo přes 220 tisíc, zhruba desetina z nich práci sháněla marně. Pokud by stejný scénář platil i letos, nezaměstnanost by se na podzim skutečně mohla vyšplhat na devět procent.

  • Registrovaná míra nezaměstnanosti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1713/171212.jpg
  • Eura zdroj: frenchfriends.info http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1421/142054.jpg
  • Volná pracovní místa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1715/171408.jpg
Vydáno pod