Maďarská vláda chce zavést rovnou daň a uvalit daň na banky

Budapešť - Nová maďarská vláda pravého středu zavede do dvou let rovnou šestnáctiprocentní daň, uvalí novou daň na bankovní sektor a omezí mzdy ve státní správě. Řekl to dnes maďarský premiér Viktor Orbán v parlamentu při představování „akčního plánu“ na oživení ekonomiky a konsolidaci veřejných financí. Premiér slíbil, že vláda v příštích letech udrží státní dluh pod kontrolou a pokusí se jej snížit. Plánem na zavedení rovné daně vládní strana Fidesz plní předvolební slib snížení daní. Vládní plán má přinést i úlevy firmám a daňový systém se má celkově zjednodušit s důrazem na stranu nabídky. Vláda chce také zavést společné zdanění manželů.

Vláda však musí zároveň získat nové příjmy a snížit výdaje, protože slíbila, že se přidrží letošního rozpočtového cíle snížit deficit na 3,8 procenta hrubého domácího produktu z loňských čtyř procent. Nová bankovní daň má přinést do rozpočtu navíc 200 miliard forintů (asi 22 miliard korun), řekl Orbán. Ve státní správě bude omezena výše platů a zmrazí se výdaje na automobily a další vybavení. Vláda chce rovněž zakázat poskytování hypotečních úvěrů v zahraničních měnách. Ty v roce 2008 vyvolaly v zemi kvůli propadu forintu finanční krizi a Maďarsku musel přijít na pomoc Mezinárodní měnový fond (MMF).

Ministr hospodářství György Matolcsy v pondělí prohlásil, že vláda bude muset letos snížit výdaje o jedno procento až 1,5 procenta HDP, pokud má splnit rozpočtový cíl. Ten předešlá vláda dohodla s MMF a Evropskou unií, které zemi v roce 2008 poskytly záchranný úvěrový program v sumě 25 miliard eur (zhruba 648,3 miliardy Kč).

Podle webového portálu Index vláda pod tlakem MMF a EU upustila od plánů přesunout do státního rozpočtu zdroje soukromých penzijních fondů, které již od konce 90. let hospodaří s částí mandatorního důchodového pojištění občanů. Tento krok by sice zvýšil vládní příjmy, podle některých analytiků by se však prakticky rovnal znárodnění druhého pilíře důchodového systému.

Maďarská vlajka
Zdroj: ČT24