Opel se možná dočká státní pomoci od německé vlády

Berlín - Německá vláda by mohla rozhodnout o státní pomoci pro automobilku Opel. Firma žádá státní záruky na úvěry v hodnotě přes miliardu eur. A to nejenom od Německa. O získání státní pomoci usiluje všude, kde má továrny. Přestože Španělsko už rozhodlo, že automobilku podpoří injekcí ve výši 300 milionů eur, podobná cesta v Německu by tak hladce dlážděná být nemusela. Výbor nezávislých ekonomických expertů se totiž k možné pomoci staví velmi skepticky.

Podle publicisty Jaroslava Šonky je nepravděpodobné, že se do takovéto záležitosti nechá německá vláda vtáhnout, jedná se totiž o 1,1 miliardy eur záruk za další vývoj továrny. Ministr hospodářství Rainer Brüderle již mluvil o tom, že Opel si takovou pomoc nezaslouží.

Automobilka Opel již nyní začíná fungovat. „Produkuje úsporné a malé vozy, proto se ji také její majitel GM snaží udržet,“ prohlásil Šonka. Ten znemožnil před rokem a dvěma lety reformu vlastnické struktury Opelu.

Německá vláda by mohla pomoci Opelu (zdroj: ČT24)

Kromě Německa a Španělska patří mezi země s továrnami automobilky Opel i Británie, Rakousko a Polsko. Z téměř 50 tisíc lidí je jich ale jen v Německu zaměstnaná polovina. A plánovaná restrukturalizace má vést k zániku více než osmi tisíc pracovních míst.