Růst české ekonomiky zpřesněn: Mezikvartálně si polepšila

Praha - Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně rostla o 1,1 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,5 procenta, předběžně se uváděl růst o 0,2 procenta. Na výkon ekonomiky mělo výrazně pozitivní vliv zotavení výroby dopravních prostředků.

„Meziroční a mezičtvrtletní korekce jsou zčásti důsledkem zpřesnění ukazatelů za jednotlivá čtvrtletí roku 2009,“ vysvětlil posun Český statický úřad. Statistici zpřesnili čísla u předchozích dvou čtvrtletí. HDP za čtvrté čtvrtletí 2009 klesl meziročně o 3,2 procenta, původně se uváděl pokles o 3,1 procenta. Podle dnešních údajů se změnil také výsledek za třetí čtvrtletí, kdy se hrubý domácí produkt meziročně snížil o 4,4 procenta, tedy o 0,1 procentního bodu méně, než uváděl předběžný odhad.

Růst hrubého domácího produktu táhl především zpracovatelský průmysl a v jeho rámci výroba dopravních prostředků. Naopak ke dnu ho táhlo především odvětví obchodu, kde na úkor zvýšení daně z přidané hodnoty klesaly marže. Nedařilo se ani energetice, kde se projevila vysoká srovnávací základna.

Pozor na přehnaný optimismum

K růstu se česká ekonomika vrátila po čtyřech čtvrtletích strávených v červených číslech. Recese je tak definitivně za námi, avšak oslavy by byly předčasné. Česko totiž stále ještě neumazalo ztráty, které jeho ekonomice způsobil uplynulý rok. „V současné době nejsme ani na úrovni prvního čtvrtletí roku 2008, spíše se pohybujeme někde na úrovni roku 2007,“ poznamenal ekonom Liberálního institutu Miroslav Ševčík. Navíc je oživení českého hospodářství stále velice křehké. Zvrátit ho může třeba eskalace dluhové krize v eurozóně.

Vývoj HDP v Česku
Zdroj: ČT24/ČSÚ