Řecká ekonomika se dál propadá

Atény - Letošní první čtvrtletí se na řeckém hrubém domácím produktu promítlo jako pokles o rovné procento, a to proti předchozím třem měsícům, kdy se ekonomika propadla o 0,8 procenta. Čísla odpovídají předběžným odhadům, které dnes zveřejnil řecký statistický úřad. Stejně jako v předchozím čtvrtletí pak meziroční tempo poklesu řecké ekonomiky setrvalo na 2,5 procentech.

Přitom mezikvartální propad je prudší, než tvrdil květnový rychlý odhad evropského statistického úřadu Eurostat. Dle jeho údajů měla řecká ekonomika klesnout pouze o 0,8 procenta.

analytik Nikos Magginas, National Bank

„Pokles ekonomické aktivity odráží pokračující snižování investičních výdajů a výrazný pokles státních výdajů v důsledku programu pro stabilizaci rozpočtu. Očekává se, že hospodářský pokles bude pokračovat i v dalších dvou čtvrtletích.“

Šanci na odklon od bankrotu přinesly Řecku, které se nyní potýká s dluhovou krizí, země eurozóny a Mezinárodní měnový fond, které mu příslibily půjčky v objemu až 110 miliard eur (téměř 2,9 bilionu korun). Na oplátku požadují razantní úsporná opatření řecké vlády. Evropská unie navíc připravila záchranný plán v hodnotě 750 miliard eur pro případ, že se krize bude šířit napříč dalšími zeměmi.