Kdy vyměnit peníze na dovolenou?

Praha - Zase se to blíží - léto, vytoužená dovolená. Protože Česko příroda ochudila o moře a odluka se Slovenskem o vysoké hory, často jezdíme objevovat přírodní krásy i kulturní zajímavosti do zahraničí. Jenže cizí země znamená i cizí měnu a my musíme přemýšlet, kde vyměnit peníze nejvýhodněji. Nejpopulárnější měnou v Česku je z tohoto pohledu euro. Přešel na ně už i náš východní soused, navíc řadu měn v českých směnárnách vůbec neseženeme, a tak musíme i třeba do Turecka vyrazit s nemalým obnosem eur v peněžence. Kurz koruny je ale v poslední době jako na houpačce. Vyplatí se s výměnou čekat na poslední chvíli, nebo raději zajít do směnárny hned?

Ekonomové považují spekulace turistů na kurz koruny mnohdy za zbytečné. „Je dost nepravděpodobné, že by se kurz pohnul k silnějším hodnotám o více než 5 procent a ke slabším hodnotám o více než 3 procenta. Jinými slovy, v sázce má většina lidí výrazně méně než 1300 korun,“ míní hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Jenže co je doma, to se počítá, a tak i jedna ušetřená stovka dokáže našince velice potěšit.

„Náš hlavní scénář pro letošní léto počítá s posílením koruny,“ dodává Pikora. Korunu poženou k lepším kurzům především naděje, že v Česku vznikne nejsilnější vláda za 18 let. Posilování koruny rovněž nahrává situace v Evropě. „Eurozóna zatím nedokázala stabilizovat své veřejné finance a nedokázalo to ani Maďarsko. Hned ze dvou stran tak přichází tlaky na oslabení všech evropských měn. Koruna tedy může posílit, jen pokud se situace v okolních státech uklidní,“ popsal Pikora.

A v jakých mezích by se tedy kurz koruny mohl v létě pohybovat? „Každý letní kurz pod 25,20 CZK/EUR je podle nás rozumné využít k nákupu eur a každý kurz nad 26,00 CZK/EUR je dobré naopak využít k prodeji,“ zdůraznil.

Kurz se může drobně lišit podle konkrétní směnárny či banky, kterou si turista pro výměnu peněz vybere. Většinou platí, že příznivějšího kurzu lze dosáhnout v menších směnárnách. Přesto se ale vyplatí si směnárny a banky v nejbližším okolí před výběrem obejít a zvolit tu, která nabízí nejvýhodnější kurz. Zvláště při výměně větší sumy peněz se nebojte s bankou či směnárnou smlouvat. Požádejte o tzv. VIP kurz, který bývá značně výhodnější než ten běžně nabízený.

Nebojte se platebních karet

Vozit s sebou do zahraničí velké objemy peněz, ale nemusí být vždy bezpečné. Nikdy totiž nevíme, kde natrefíme na nějakého kapsáře. „Přiznám se, že jako držitel platební karty bych preferoval používání karet,“ radí ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

Pokud dáme na jeho radu a vyrazíme do zahraničí s platební kartou, musíme ovšem mít na paměti poplatky, které s tím mohou souviset. Platba u obchodníka v zahraničí je podobně jako v Česku pro klienty bank zdarma. Banka strhne ekvivalent částky zaplacené v cizí měně v účtu v korunách podle aktuálního kurzu.

Zvláště v menších letoviscích a malých obchůdcích se ale může snadno stát, že obchodník nemá terminál, přes který můžeme zaplatit platební kartou. Nezbývá než vybrat z bankomatu nebo přímo na přepážce banky. Tato transakce už ale klienty většiny českých bank nevyjde nejlevněji. Bankovní domy si za ni účtují fixní poplatek a většinou i procento z vybírané částky.

V průběhu léta však čekají klienty bank drobné úpravy sazeb. Klienti mBank s účtem mKonto budou mít od 1. srpna výběry z bankomatu zdarma až od částky 2,5 tisíce korun, jinak za ně zaplatí 35 Kč. Česká spořitelna chystá změnu sazebníku od 1. září. Výběry jejím klientům naopak zlevní. Za transakci v bankomatu i na přepážce zaplatí držitelé platebních karet jednotnou sazbu 125 korun. Z bankomatů skupiny Erste budou moci vybrat držitelé všech karet, tedy nejen debetních jako doposud, za 6 korun.

  • Směnárna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1644/164342.jpg
  • Platební karty autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1519/151807.jpg
  • Poplatky za výběr z bankomatu v zahraničí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1717/171613.jpg
  • Poplatky za výběr na přepážce v zahraničí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1717/171611.jpg