Pravice Bezděkovy návrhy vítá, levice je zdrženlivá

Praha – Návrh důchodové reformy, kterou připravil poradní tým Vladimíra Bezděka, se zamlouvá většině pravicových politiků z ODS i TOP 09. Jiný názor ale mají sociální demokraté, podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha snižuje míru solidarity mezi jednotlivými příjmovými skupinami. Jak uvedl Škromach na semináři o potřebnosti důchodové reformy v sídle Senátu, kvůli zamýšlenému zvýšení daně z přidané hodnoty by ji pomáhali financovat i současní důchodci. Dle Bezděka ale sjednocení sazby DPH na 19 procent nemá s náklady na důchodovou reformu nic společného.

„Je to pro nás přijatelné, i kdyby v tom nebyly žádné změny,“ uvedl lídr ODS Petr Nečas. Věci veřejné pak chtějí, aby nad návrhem panovala shoda napříč politickým spektrem, než jen v rámci vznikající vládní koalice ODS, VV a TOP 09. Podle předsedy Věcí veřejných Radka Johna a jednoho z hlavních vyjednavačů Víta Bárty by měla být do dohody zapojena i ČSSD.

Podle Bárty panují rozdíly v názorech na podobu důchodové reformy i mezi stranami, které se dohadují na nové vládě. Jde podle něho o míru radikálnosti variant. John zdůvodnil nutnost hledat širší shodu než koaliční tím, aby byla stabilní. Dohoda musí být trvalá, zdůraznil Bárta.

Reportáž Hany Vorlíčkové a Michaly Polákové (zdroj: ČT24)

ČSSD má výhrady k reformě Bezděkova týmu

Bohuslav Sobotka, úřadující předseda ČSSD

„Privatizace důchodového systému je podle ČSSD z hlediska dlouhodobé rovnováhy veřejných financí nepřiměřeným rizikem a může vést k omezení přístupu nízko příjmových skupin obyvatelstva k veřejným službám.“

Edvard Kožušník, europoslanec ODS, předpokládá, že závěry Bezděkova týmu se stanou podkladem pro samostatnou pasáž v koaliční smlouvě. Lídr ODS Petr Nečas již před volbami vyzval ke shodě nad těmito závěry, které striktně odmítli pouze komunisté.

Šimerka: Alfou a omegou je prorodinná politika

Místopředseda ČSSD Škromach vidí snížení solidarity v navrhovaném snížení stropů a odvodů do státního systému. Šéf resortu financí Eduard Janota poznamenal, že přílišnou míru solidarity současnému systému vytkl v dubnu Ústavní soud, když zrušil současný výpočet důchodů kvůli nevýhodnosti pro lidi s vysokými příjmy. Ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka uvedl, že jeho úřad už má pro novou vládu připraveno několik variant, jak problém řešit.

Šimerka označil za nejdůležitější prorodinnou politiku: „Nebudeme-li se dostatečně starat o to, aby český národ nevymíral a tedy v řádu 20 až 25 let nebyl dostatek přispěvatelů do systému veřejných rozpočtů, vznikne o to větší problém.“

Návrh důchodové reformy počítá se snížením pojistného z 28 na 23 procent hrubé mzdy a s polovičním snížením stropu pro odvody. Propad příjmů by kryla jednotná sazba DPH 19 procent, což by se dotklo cen většiny potravin a služeb. Zvyšoval by se také věk pro odchod do důchodu a zrušeny by byly vdovské a vdovecké důchody.

Další osud penzijní reformy budou v rukou nové vlády, která by měla definitivní verzi předložit sněmovně.

  • Důchodkyně autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1505/150496.jpg
  • Petr Šimerka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/979/97857.jpg