Rozvojové země potáhnou světovou ekonomiku

Washington – Světová banka předpovídá globální ekonomice na letošek oživení. Loňský propad o 2,1 procenta by tak měla smazat růstem mezi 2,9 a 3,3 procenta. Růst povedou ekonomiky rozvojového světa, hrozí však, že by evropská dluhová krize mohla globální oživování zpomalit, tvrdí banka v poslední zprávě o vyhlídkách globální ekonomiky. Příští rok by se mělo světové ekonomice dařit stejně jako letos. V roce 2012 by pak mělo tempo zrychlit na 3,5 procenta.

Ekonomiku táhnou rozvojové země

Rozvíjející ekonomiky budou tahounem celosvětového růstu. Do roku 2012 by měly ročně povyrůst zhruba šesti procenty. Vyspělé země lehce překročí dvouprocentní růst, což nepostačí na smazání jejich loňské ztráty, která se pohybovala nad třemi procenty. Většina světa kromě západní Evropy si na začátku letošního roku užívala silného oživení.  

Ekonom Světové banky Andrew Burns

„Akutní fáze krize je za námi a teď nás čeká dlouhodobější úkol navrátit fiskální politiku v zemích s vysokými příjmy zpět do udržitelné podoby.“

„Jak úspěšní v tom budeme, bude mít významný dopad v rozvinutých i rozvojových zemích.“

Evropská dluhová krize, která postihla především Řecko, ale i další země jižní Evropy, měla podle banky na situaci v rozvojových zemích jen minimální vliv. Pokračující růst státních dluhů ve vyspělém světě by však mohl vést ke zdražení a omezení úvěrů v rozvojovém světě.

Světový obchod je letos velmi živý

Objem světového obchodu by se letos podle banky měl zvýšit zhruba o 21 procent a v dalších letech růst o zhruba osm procent ročně. Téměř polovinou se na globální poptávce přitom budou nejméně do roku 2012 podílet rozvojové ekonomiky.

Předpovědi Světové banky předpokládají, že snahy Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie zabránit státnímu bankrotu v jakékoli zemi eurozóny budou úspěšné. I tak ale rozvojové země a oblasti s úzkými obchodními a finančními svazky s vysoce zadluženými vyspělými zeměmi mohou pociťovat vážné dopady jejich dluhů.