Portugalsko bude utahovat opasky, dnes to posvětil i parlament

Lisabon – Portugalský parlament schválil úsporná opatření, která mají zemi ochránit před dluhovou krizí, jaká postihla Řecko. Škrty zahrnují zvýšení daně z přidané hodnoty a snížení mezd státním zaměstnancům. Při hlasování řekla plánu ano i opozice. Letos chce Portugalsko snížit rozpočtový deficit na 7,3 procenta hrubého domácího produktu. Vláda původně počítala se schodkem přes osm procent HDP. Loni se deficit přiblížil k deseti procentům.

Klesat budou i mzdy politiků

V rámci balíku opatření země zavede mimořádné daně z příjmů, zvýší sazbu daně z přidané hodnoty o procentní bod a na zisky bank a velkých společností zavede dodatečnou daň 2,5 procenta. Mzdy politiků a nejvýše postavených zaměstnanců veřejného sektoru klesnou o pět procent.

Opatření mají snížit rozpočtový schodek také v roce příštím, a to o dva procentní body na 4,6 procenta hrubého domácího produktu. Předchozí předpověď počítala na rok 2011 s deficitem 6,6 procenta HDP. Portugalsko slibuje, že dostane deficit pod unijní limit tří procent HDP do roku 2013.