Do Bruselu nejdu, vyvrací spekulace guvernér ČNB Tůma

Praha – Odcházející guvernér České národní banky Zdeněk Tůma dnes popřel informaci deníku E15, že by měl od příštího roku vést nově vznikající Evropský výbor pro systémová rizika, který má pomoci předcházet budoucím ekonomickým krizím. Podle Tůmy zatím není rozhodnuto, kdo bude výbor vést, sám se o to však neuchází.

„Konstatuji, že v této věci mne nikdo nekontaktoval a o žádnou takovou funkci jsem zájem neprojevil. Celá legislativa týkající se působení a kompetencí Evropského výboru pro systémová rizika se teprve projednává v Evropském parlamentu. Kromě toho, pokud je mi známo, dosavadní konsensus je, že výbor by měl řídit prezident Evropské centrální banky,“ uvedl Tůma, který v dubnu rezignoval na post guvernéra ČNB.

Podle E15 měl být původně výbor pro systémová rizika součástí Evropské centrální banky, její prezident měl novému dohledu šéfovat. Evropský parlament však požaduje naprostou nezávislost úřadu na ECB.

O zřízení nového makrodohledu bude Evropský parlament hlasovat příští týden.„Supervize nad EU musí být daleko silnější. Potřebujeme instituci, která bude daleko rychlejší a důraznější než pomalá a roztříštěná reakce na krizi, které jsme byli svědky v letech 2007 až 2008,“ uvedl ve svém stanovisku Hospodářský a měnový výbor europarlamentu.

Zdeňek Tůma, odstupující guvernér ČNB

V letech 1993 až 1995 byl poradcem ministra průmyslu a obchodu. Od roku 1995 byl hlavním ekonomem Patria Finance. Od června 1998 pracoval jako výkonný ředitel Evropské banky pro obnovu a rozvoj, v jejímž představenstvu zastupoval Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko. Do ČNB nastoupil počátkem roku 1999, funkci guvernéra banky vykonává od roku 2000. Od 30. června oznámil svou rezignaci, pracovní smlouvu s ČNB měl přitom až do poloviny února 2011.

Zdeněk Tůma
Zdroj: René Volfík/ČTK