Nakupování na splátky mladé neláká

Praha – Mladí lidé už nemají zájem o spotřebitelské úvěry, tolik jako dřív. Počty žadatelů totiž klesají. Sestupnou tendenci zaznamenal za několik posledních let průzkum společnosti Home Credit. Zatímco v roce 2006 žádalo o hotovostní půjčku 14 procent lidí ve věku 18 až 26 let, loni to bylo už asi jen pět procent. O spotřebitelský úvěr mají podle průzkumu největší zájem klienti nad 33 let.

“Vliv na tento vývoj nemusí mít jen menší zájem mladých o půjčky, ale i zpřísnění podmínek pro schválení úvěru, širší nabídka finančních produktů, nebo větší zodpovědnost při rozhodování o půjčce,“ uvedla mluvčí Home Creditu Eva Řimnáčová.

Klienti si peníze půjčují především kvůli vybavení domácnosti. Na splátky nakupují spotřebiče, elektroniku či nábytek, finanční prostředky často využívají i k opravám a rekonstrukci svého bydlení.

Mladí nechtějí spotřebitelské úvěry (zdroj: ČT24)

Za posledních pět let se navíc výrazně proměnila nabídka finančních produktů. Lidé častěji sahají po kontokorentu u svých bankovních účtů nebo platí kreditní kartou. U mladých lidí do 26 let klesá zájem o nákup na splátky. Z celkového počtu jich využije splátkového kalendáře jen asi 10 % klientů. Oproti situaci před čtyřmi lety to přitom znamená 4% pokles.